A mézeskalács sokak számára egyet jelent az ünnepekkel. Már a készítése során ünnepi hangulatba kerülünk, amikor bejárja a csodás illat az otthonunkat. Azonban sokan már hetekkel az ünnepek előtt megsütik, hogy legyen ideje a dobozokba zárva megpuhulni. Pedig van rá megoldás, hogy friss és puha is legyen a mézeskalács egyszerre. Persze annak sem vagyunk ellene, hogy hetekkel korábban megsüsse valaki, hiszen akkor rá lehet járni, és még mindig marad idő, hogy egy újabb adagot megsüssünk karácsonyig. Úgyhogy próbára fel, és süsd meg már ma!

A mézeskalács titkai

A mézeskalács készítésének hagyománya évezredes múltra tekint vissza. Mivel akkor még nem ismerték a cukrot, mézzel készítették el. Az első mézeskalács ezért mézből, lisztből, vízből kevert kása volt, amelyet forró kövön szárítottak. Sőt, már akkoriban is használtak agyagformákat, amelyekkel különféle alakokra formálták.

mézeskalács készítés

A mézeskalács készítés lehet családi program is. Fotó: Shutterstock

Az ókori görögök a vallási rituáléik során mézeskalácsot áldoztak, de az ókori rómaiak is szívesen fogyasztották ezt a finomságot. A 13. századtól vallási témájú mézeskalács figurákat készítettek, és a „mézesbábosság" tiszteletbeli szakmának számított, amelyből a mesterek idővel mézesbábos céhekbe tömörültek. Ekkor alakult ki a mézeskalács díszítésének és ajándékozásának hagyománya, amely Németországból indulva,  Anglián keresztül jutott el hazánkba.

Hazánk első mézeskalácsos céhei német és osztrák hatásra a 17. században alakultak ki, míg a ma is ismert, tükrös szíves mézeskalácsokat a 19. században kezdték el készíteni, melyet sokan vásárolnak még ma is szerelmi ajándékként búcsúkon és vásárokon.

Manapság már hozzátartozik az ünnepi készülődéshez a mézeskalács sütése, melynek összetevői azóta kiegészültek porcukorral és különféle fűszerekkel, mint amilyen a gyömbér, a fahéj, vagy a szegfűszeg.

Így készíts rögtön puha mézeskalácsot

A mézeskalácshoz szükség lesz 50 dkg lisztre, 15 dkg porcukorra, 15 dkg margarinra, 2 tojásra, 1 dl mézre, 1 púpozott teáskanál szódabikarbónára, 1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverékre és egy csipet sóra.

Először melegítsük elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Keverjük össze a hozzávalókat, és dolgozzuk puha tésztává, majd nyújtsuk ki lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centiméter vastagságúra. Szúrjuk ki különféle formájúra, majd süssük összesen 10 percig. Ekkor eléri a megfelelő állagot és nem lesz kemény. Amikor kihűlt, díszítsük ízlés szerint.

A méz segít nekünk télen

A mézet nem csak süteménybe tehetjük, de akár magában is fogyaszthatjuk, teában is kiváló, és vajas kenyérre kenve is laktató és egészséges finomság. A mai tudásunk szerint a méz közel 70-féle gyógyhatással bír. Nem véletlen tehát, hogy Micimackó is masszívan mézfüggővé vált.

A mézzel történő gyógyítás elnevezése az apiterápia. A méz rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a vas, a kalcium, a mangán, a foszfor, a réz, a magnézium, a kálium, a nátrium és a cink.  A vitaminok közül kisebb mennyiségben a B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamin található meg a mézben. Minél sötétebb színű a méz, annál több ásványi elem van benne. Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már a háborúkban is kihasználták, mert mézzel fertőtlenítették a sebeket. Kiváló köptetőként is.

Ha a méz vízzel érintkezik, akkor hidrogén-peroxid szabadul fel, ami feloldja az elhalt szöveteket. Mivel azonban nagyon sok energiát ad a szervezetünknek, csínján kell bánni a fogyasztásával, ha nem szeretnénk növelni kilóink számát. Nátha esetén a mézes-citromos tea csodás orvosság, azonban a hőfokára ügyelni kell. A túl meleg teában ugyanis a méz is, és a citrom is elveszíti hatóanyagainak jelentős részét.

Nem mindegy, mikor melyik mézet fogyasztod

1. A hársméz nyugtató hatása miatt sokat segíthet, ha meghűltünk, de a hörghurut ellen is felveszi a harcot. Idegesség ellen is jó, Kolin tartalma pedig segít megelőzni az érelmeszesedést. Neki van a mézek közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatása.

mézeskalács

A mézeskalács hozzátartozik az ünnepekhez. Fotó: Shutterstock

2. A napraforgóméz aranysárga, íze kissé kesernyés-savanykás. Ez a méz a legjobb a mézeskalácsba. Mivel savas, nem ajánlott annak, akinek sok a gyomorsava. Viszont torokgyulladás esetén nagyon hatásos.

3. Az akácméz világos színű, akácvirág illatú. Mivel nagy a gyümölcscukor-tartalma, lassabban kristályosodik. Robinin és akacin tartalma miatt kitűnő fertőtlenítő, méregtelenítő és köhögéscsillapító, sőt, a sok gyomorsav ellen is segítséget nyújt. Kitűnő társunk lehet a nátha és a köhögés enyhítésében.

4. A selyemfűméz vanília ízű méz, amely igazán kiválóan kenhető, hiszen csak évek múltán kezd el kristályosodni. Ez a méz hungarikum. Mivel a méhek nem gyűjtik a virágporát, a pollentartalma alacsony.  Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályzó hatású, és segít az immunrendszer megerősítésében.

5. A repceméz nagyon gyorsan kristályosodik, amikor is fehérré válik. Ez az egyetlen enyhén lúgos kémhatású méz. Emiatt nagyon jó hatással van a gyomorsav túltermelésre. Nagyon magas a vastartalma, így finom segítség a vérszegénységben szenvedőknek.

6. A vegyes virágméz gyorsan kristályosodik. Mivel többféle méz hatásait is egyesíti, a szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb mézek egyike. Erősíti az immunrendszert és segíti a gyomor működését.

Finom mézeskalácsban gazdag ünnepet kívánunk!