Egy friss, átfogó kutatás szerint azok a nők, akik bizonyos élelmiszereket és italokat kihagytak étrendjükből, csökkent fájdalomszintről számoltak be az endometriózis tüneteivel kapcsolatban.
Az endometriózis egy olyan állapot, melynek során a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik, és különféle panaszokat okoz. Jelenleg nincs rá végleges gyógymód, bár különböző gyógyszerek és műtétek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
A most közzétett kutatás azonban azt mutatja, hogy az étrend megváltoztatása jelentős javulást hozhat. Az Edinburghi Egyetem tanulmánya 2599 résztvevő bevonásával készült, akik különböző változtatásokat eszközöltek táplálkozásukban.
A kutatás szerint azok közül, akik elhagyták a glutént, 45% számolt be a fájdalom enyhüléséről, és ugyanezt a javulást tapasztalták azok is, akik kiiktatták étrendjükből a tejtermékeket. Az alkoholfogyasztást mérséklőknél ez az arány 53% volt, míg azoknál, akik abbahagyták a kávé vagy koffein fogyasztását, 43% számolt be csökkenő fájdalomról.
A szakértők arra jutottak, hogy azok a nők, akik a glutén vagy tejtermékek elhagyása után kevesebb fájdalmat tapasztaltak, valószínűleg a bélflóra megváltozásának köszönhetik javulásukat. A koffein elhagyása pedig javíthatja az alvásminőséget, ami szintén segíthet a fájdalom kezelésében.
Az alkoholfogyasztás viszont ronthatja a helyzetet, mivel hasonlóan hat a sejtekre, mint az ösztrogén – ez a hormon elősegíti az endometriózis kialakulását és fejlődését, így súlyosbíthatja a tüneteket.
A betegség hatásai egyénenként eltérők lehetnek. A kutatók szerint a gyulladás fokozhatja a fájdalmat, így az étrendi változtatások révén javuló bélrendszeri egészség csökkentheti a gyulladást a szervezetben.
A kutatás szerint a feldolgozott élelmiszerek elhagyása 40%-nál hozott javulást, míg a fokhagyma és hagyma kiiktatása a fájdalmat és puffadást csökkentette a résztvevők egyharmadánál.
Forrás: mirror.co.uk
Indexkép: Shutterstock