Ha van élelmiszer, amely megosztja az embereket, akkor az a tofu. Az állaga miatt sokan idegenkednek tőle, másokat az ízetlensége taszít. Pedig a távol-keleti kultúrák már több mint 4000 éve előszeretettel fogyasztják, és nem véletlenül: a tofu igazi tápanyagbomba, amelynek számos egészségügyi előnye van.

Hogyan készül a tofu?

A szójababot beáztatják, majd amikor megpuhult, péppé zúzzák, és a levét leszűrve szójatejet nyernek belőle. Ezt követően egy kevés magnézium-kloriddal aludttejet készítenek a korábban leszűrt szójatejből. A folyamat közben kicsapódik majd a fehérje, amit már csak megfelelő alakúra és tömörségűre kell sűríteni. Az állaga leginkább egy sűrűbb aludttejhez vagy sajthoz hasonlítható – innen ered a magyar elnevezése is: szójababsajt vagy szójatúró.

Miért tartanak tőle sokan?

A tofu tápanyagtartalma lenyűgöző: alacsony zsír- és szénhidráttartalma mellett tele van fehérjével, és az összes, szervezetünknek szükséges aminosavat tartalmazza. 100 gramm tofu mindössze 4 gramm szénhidrátot, 9 gramm zsírt és közel 16 gramm fehérjét tartalmaz, így kiváló választás lehet sportolók és diétázók számára egyaránt.

Mégis sokan tartanak tőle, részben az ízetlensége, részben pedig a szója körüli ellentmondásos hírek miatt. Egy időben a szója szinte csodaszerként terjedt el a reformkonyhákban, majd jött a kétkedés időszaka, amikor egyes kutatások megkérdőjelezték az egészségügyi előnyeit.

Íztelen? Csak megfelelően kell elkészíteni!

A tofu egyik nagy előnye, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható. Lehet grillezni, sütni, pácolni, sőt édes ételekhez is remek alapanyag. Létezik füstölt és marinált változata is, amely sokkal karakteresebb ízvilágot ad neki. A megfelelő fűszerezéssel pedig bármilyen fogásba könnyedén beilleszthető – akár húshelyettesítőként is.

A szíved és az egészséged is meghálálja

A tofu egyik legnagyobb előnye, hogy segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Egy kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak tofut, 18%-kal csökken a keringési betegségek kockázata!

Emellett bizonyítottan pozitív hatása van a rákos megbetegedések megelőzésében is. Egy 5000 fő részvételével végzett vizsgálat szerint az emlőrákot túlélő nőknél a rendszeres szójafogyasztás csökkentette a daganat kiújulásának esélyét. Hasonló hatást figyeltek meg a prosztatarák esetében is, ami miatt a tofu a férfiak számára is kifejezetten ajánlott!

A kutatási eredmények szerint a tofu a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Túlzásba lehet vinni?

Bár a tofu számos egészségügyi előnnyel bír, a túlzott fogyasztásával érdemes óvatosan bánni. Egyes kutatások szerint a szója túlzott bevitele összefüggésbe hozható a kognitív funkciók s a memória romlásával és az Alzheimer-kór kialakulásával. A szakértők ezért napi 300 grammnál több tofu fogyasztását nem ajánlják.

Összegzés: megéri beépíteni az étrendbe?

A tofu tökéletes választás lehet azok számára, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni, csökkenteni a koleszterinszintjüket, vagy növényi alapú fehérjeforrást keresnek. Bár az ízéhez és állagához hozzá kell szokni, a megfelelő fűszerezéssel és elkészítési móddal igazán ízletes fogások készíthetők belőle. Ha eddig idegenkedtél tőle, érdemes egy esélyt adni neki – a szíved és az egészséged is meghálálja!

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock