A kutatók szerint a titok egy kis víz hozzáadása a kávébabhoz őrlés előtt, amely így egyenletesebb és ízletesebb eszpresszót eredményez.

A kutatás szerint a víz hozzáadása az őrlési folyamat során csökkentette az elektromos áramot. Amikor a kávét megőrlik, a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, aminek következtében a részecskék összegyűlnek a darálóban. A kutatás megállapította, hogy a víz hozzáadásával a folyamat csökkenti a termelt elektromosságot, ami kevesebb kávépazarlást és erősebb ízeket eredményez.

A tudósok arra is rájöttek, hogy amikor a vizet különböző őrlési módszerekkel kombinálják, megváltozik az eszpresszófőzés módja.

A víz nemcsak a statikus elektromosságot csökkenti, hanem jelentős hatással lehet az ital intenzitására is, és segíthet a kívánt ízek magasabb koncentrációjának elérésében.

A tanulmány azt is feltárta, hogy az elektromosság hogyan befolyásolja a kávé ízét. A kutatók vulkanológus szakértőkkel a kitörések során tapasztalható elektromos aktivitást vizsgálták, mely folyamat szerintük hasonló a kávéfőzéshez: a vulkánkitöréskor a láva apró részecskékre törik, amelyek hatalmas füstfelhőként törnek ki a vulkánból. Ezek a részecskék egymáshoz dörzsölődnek, és annyi elektromosságot generálnak, hogy az villámokat idéz elő. Ez hasonló a kávé őrléséhez, ahol a babokat finom porrá őröljük.

A kutatók ezután különböző típusú kávébabokat vizsgáltak, figyelembe véve azok származási országát, a pörkölés színét, a kávé feldolgozási módszereit, valamint azt,  hogy a kávé mosott, koffeinmentes vagy natúr volt-e, ami nem befolyásolta az elektromosság mennyiségét.

A kutatók így nyilatkoztak: „Most, hogy már tudjuk, milyen őrlési beállításokat kell használni a reprodukálható eszpresszó elkészítéséhez, elkezdhetjük megérteni, hogy milyen tényezők okozzák a kávé ízében tapasztalható érzékszervi különbségeket."

A tökéletes kávé íze gazdag, textúrája sima, melynek eléréséhez érdemes kísérletezni a különböző őrlési finomságokkal, főzési időkkel és vízhőmérsékletekkel, amíg meg nem találjuk az erősség és az íz legtökéletesebb egyensúlyát.

Használj friss, magas minőségű kávébabot; közvetlenül a kávéfőzés előtt őröld meg a babokat; használj szűrt vizet; rendszeresen tisztítsd meg a kávéfőzőt; kísérletezz különböző főzési módszerekkel.

Forrás: life.hu

Indexkép: Pixabay