A klímaváltozás nemcsak a mezőgazdasági úton előállított élelmiszer-termelés volumenét, de a termelt termékek minőségét is jelentősen csökkenti. Így pl. 2017-ben Európában a túl gyakori esőzés a búza fehérjetartalmának káros csökkenését okozta.
A klímavédelem érdekében az európai termelőket pénzügyileg nagyobb mértékben kell támogatni (közvetlen kifizetések, vidékfejlesztés támogatása). Mind fontosabb, hogy a természeti erőforrások fenntartható felhasználását „update” politikával és pénzügyileg még hatékonyabban segítsék. Ennek keretében örvendetes módon a szerves gazdálkodás mértékét az elmúlt 10 évben az EU-ban évente 5,5 százalékkal sikerült növelni.A direkt kifizetéseket további összegekkel kell fokozni a „zöldítési programok” (növénytermesztés diverzifikálása, ökológiai fókuszterületek – EFA – létesítése stb.) támogatásához.
A klímaváltozás mezőgazdaságra kifejtett káros hatásairól rendkívül sok megfigyelés halmozódott fel – fotó: Shutterstock
Az innovációnak, a tudásszint növelésének egyre nagyobb szerepe van a fenntartható mezőgazdaságban. Gondoljunk itt a robotok, szatellitek, új technológiai eljárások bevezetésére. Mindezek mellett a gazdálkodók még gazdagabb és naprakészebb információellátása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a természeti erőforrásokkal még felelősségteljesebben tudjanak gazdálkodni.