Egy újrafelfedezett élelmiszer

A quinoa egy gluténmentes, inzulinszabályozó, magas fehérjetartamú, ugyanakkor szénhidrátban szegény álgabona, melyet ételérzékenyek és cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak. A quinoa kiváló alternatívája lehet a magyar konyha megszokott köreteinek.

Igazi szuperélelmiszer, mely kiemelkedő arányban tartalmaz vitaminokat, magnézium-, mangán-, folát-, cink- és réztartalma is magas, de gazdag B-vitaminokban is.

Fehérjetartalma a gabonaféléknél is magasabb, foszfortartalmának köszönhetően pedig a quinoa aktívan részt vesz a szénhidrátok lebontásában, emellett cinktartalma révén megfelelő szinten tartja a vércukorszintet is.

A benne található magas kalciummennyiség aktiválja testünk emésztőenzimjeit, serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Hasfájással, krónikus bélgyulladással küzdő emberek számára azért is előnyös a quinoafogyasztás, mert kifejezetten magas rosttartalommal bír, miközben szénhidrát-molekulái lassú felszívódásúak.

Flavonoidtartalma miatt rákellenes csodaszernek tartják. A flavonoidok segítségével erősíthetjük immunrendszerünket, és csökkenthetjük sejtjeink sérülékenységét. Mindennapos fogyasztásukkal feltölthetjük testünk vitaminraktárait, rostjaik segítik az emésztésünket, ásványianyag-tartalmuk óvja a bőrünket, fontos szerepük lehet az egészségvédelemben, a sejtregenerálódásban.

Egy spanyol kutatás szerint a quinoa megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegséget, mert segít a glükózszint szabályozásában. Továbbá segíthet az anyagcsere-betegségek megelőzésében.

Már egy kis maréknyi is segíthet a nehezebben feldolgozható élelmiszerek megemésztésében, semleges ízvilága pedig alkalmassá teszi arra, hogy salátába vagy köretbe keverve fogyasszuk, és hagyományos ételeinket is feldobhatjuk vele.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock