A bodzabogyó a Kárpát-medence egyik legismertebb, legsokoldalúbb növénye. Kitűnően alkalmazkodott az emberi beavatkozások hatásaihoz, szívós lakója az antropogén világ másodlagos élőhelyeinek is. Megtalálható a degradált területeken, az erdők és cserjések mentén, a parlagok és útszélek szegélyein, és a városokban sem ritka, hogy találkozunk vele, ugyanis egyike azon fajoknak, amelyek a szennyezett levegőt is jól tűrik.
Igazi főnyeremény, aminek még a virágait szedtük nemrég, és aminek a bogyói mostanra érik el a teljes érettséget. Itt az ideje egy gyűjtőkörútnak, hogy a bodzabogyókat változatos formában felhasználva feltöltsük egészségraktárainkat a hidegebb hónapokra is – írja az egy.hu szerzője Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, kertészmérnök és szociológus.
A bodzabogyó a Kárpát-medence egyik legismertebb, legsokoldalúbb növénye – fotó: pixabay.com
A népi gyógyászatban a bodza volt „a szegényember patikája"
A bodzát sokféleképpen alkalmazták:
- a főzetével szemgyulladást kezeltek,
- használták székrekedés ellen,
- fájdalomcsillapítóként, vizelethajtónak vagy köptetőnek is hasznosnak bizonyult
- fontos festőnövénynek számított: a bogyóiból barna, kék, vagy ibolyaszínű festékeket készítettek, ami nagy erővel fedte be a megkent felületet
Mi minden készíthető bodzából?
A bodzából főzhetünk bodzalekvárt, ami kiváló tölteléke lehet a süteményeknek, keményebbre főzve kiváló gyümölcssajtnak. A friss bogyókból készülhet gyümölcsleves, ami hidegen, melegen egyaránt finom.
Más gyümölcshöz hasonlóan szörpöt is készíthetünk belőle, de érdemes eltennünk egy kevés natúr levet is télire. Ehhez csak vízzel fel kell főzni a megmosott bogyókat, összeturmixolni, majd leszűrni. Steril üvegekben ez a cukormentes, vitamindús bodzalé dunsztolva sokáig eláll, és télen sokrétűen felhasználható: alkalmas turmixokhoz, szörpökhöz, gyümölcsitalokhoz, mártásokhoz vagy éppen likőrökhöz.
A szűréskor felfogott bodzabogyó darabokat sem szabad eldobnunk: érdemes kiterítve megaszalni, majd ledarálni. Üvegben hónapokig eltartható, sok mindenre felhasználható – a vitamin italoktól kezdve a joghurtokon át egészen az édes tészták elkészítéséig. Ha a kuglóf tésztájába teszünk belőle két evőkanállal, lilára színezi a nyers tésztát, ami kisülve feketés árnyalatot kap, és olyan lesz a tészta, mintha mákkal lenne tele. Vaníliasodóval tálalva nagyon finom édesség lesz belőle.
Más gyümölcshöz hasonlóan szörpöt is készíthetünk belőle, de érdemes eltennünk egy kevés natúr levet is télire – fotó: pixabay.com
Sokak kedvence: a bodzabor – igazi gyógyital
A bogyókból nagyon sok helyen készítettek bodzabort, amit azért kedveltek olyan nagyon, mert a gyümölcsborban jelentős mértékben megmaradtak a gyümölcs ásványi anyagai és vitaminjai, ezért egészségmegóvó gyógyitalként tekintettek rá.
Így írnak róla egy 1918-as borászati lapban:
„A bodzabor készítése tehát következőképpen történik. A bodzagyümölcsöt nyelétől különválasztva egy nagyobb dézsába vagy kádba gyűjtsük össze és vagy itt bunkóval jól megcsömöszöljük, vagy szorosra állított zuzómalmon leőröljük. Ezután vagy igy hagyjuk a czefrét egy napig állani, vagy szükség szerint (a megállapított savtartalomhoz képest) vizet öntünk hozzá és ugy 48 óráig gyakori keverés közt hagyjuk állani. Ekkor a czefrét szőrszitán átpasszirozzuk a visszamaradó kását pedig zsákba öntve prés alá helyezzük és kisajtoljuk.
Az első és második levet együttesen hordóba öntjük. Ekkor teszünk a nem egészen megtelt hordóba literenkint 2-5 deka czukrot, aszerint, hogy gyönge vagy erős bort akarunk.
Az erjedés meleg helyen csakhamar megindul és néhány hétig eltart. Befejezése után várjunk mig a bor megtisztul s azután azonnal kisebb edénybe vagy palaczkra fejtjük. Jobb eltartás czéljából béke idején hektoliterenként még 1-2 liter absolut alkoholt is öntöttek hozzá. A bodzabor, ha a gyümölcsnyelek és héj gondosan el lett különítve, kellemes izű, sötét-piros színű, zamatos ital, melyet oly vidéken, ahol szőlőbor kevés készül, megbecsülnek és orvosszernek másfelé is szivesen elviszik."
Bármit is kezdünk a bogyókkal, érdemes a nagyobb darabjait felfogni és azokat is kiszárítani, gyümölcsteák összetevőjeként felhasználni. Gyógynövényekkel, fűszerekkel és más gyümölcsdarabokkal keverve izgalmas ízvilágú forró italok készíthetők belőle.
Egy dolgot azonban nagyon fontos megjegyeznünk: a bodzabogyó nyers fogyasztása nem ajánlott, mert mérgezést okozhat. Ezért kizárólag csak alapos hőkezelés után fogyasszuk, és akkor is csak mértékkel!