Tízezer egynyaras menyhalat telepített a Balatonba a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Tihanynál. Az állatokat leszákolva, halas kosarak segítségével engedték el új életterük felé, a helyi horgászok jelenlétében.

A halak elengedéséről felvétel is készült, amelyből kiderül, hogy a menyhaltelepítés különleges alkalom, amelyre évente csak egyszer-kétszer kerül sor. A videós tudósításban arra is figyelmeztetnek, hogy a menyhalak megtartása tilos, ezért ha horogra akad, mindenképpen vissza kell engedni a vízbe.

A menyhalnak (Lota lota) számos elnevezése ismert: kutyahalnak, törzsökhalnak és nagyagyú halnak is szokták nevezni.

A menyhalak őshonosak hazánkban, azonban a 20. század során eltűntek a Balatonból. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke 2015-ben elkezdte visszatelepíteni őket a tóba, aminek köszönhetően ma már újra jelen vannak.

A menyhal Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. Ezek a vízi ragadozók akár 20 évig is élhetnek, és a hideg, északi tavakban elérhetik a 20–30 kilogrammos tömeget és az 1 méteres hosszt. Hazánkban azonban általában 10–40 centisre nőnek, és nem haladják meg a 4 kilogrammot.

A menyhaltelepítés az Agrárminisztérium anyagi támogatásával jött létre.

A menyhalhorgászat alapjai

A racvarosihorgaszbolt.hu cikke szerint a menyhalak éppen télen érzik jól magukat, amikor lehűl az idő, és folyamatosan hűlnek a folyóvizek is. E semmiképpen sem hétköznapi horgászat során a legfontosabb a meleg, réteges öltözet, amely biztosítja a szabad mozgásunkat. Fontos a hőszigetelt, lehetőleg vízálló lábbeli is.

A legtöbb horgász rendelkezik megfelelő eszközzel a menyhalak becserkészésére.

Nincs szükség komoly, erős felszerelésre, egy finomabb süllőző vagy akár nagy gyűrűs feeder bot is jó a hozzá való maximum 40-es méretű orsóval. Sokan match botjukat vagy  feederezéshez használt orsójukat viszik ezekre az alkalmakra, de akár a kis pergető orsó is tökéletes. A nagy gyűrűs horgászbot azért szükséges, mert így elkerülhető a jegesedés miatti zsinórszorulás.

menyhal

A legtöbb horgász rendelkezik megfelelő eszközzel a menyhalak becserkészésére – fotó: Shutterstock

Ø 0,25-ös monofil zsinór már erős alapot képez, bár ez sodrásfüggő, de valószínűleg mindenhova megfelelő. Azonban előkénk ne legyen vastagabb Ø 0,20-nál.

A legtöbbek által használt horog kis méretű süllőző vagy angolnázó. A 4-6-8-as horog az, amivel a leginkább eredményesek lehetünk. A szerelék legyen egyszerű, folyóvízi. Ügyeljünk rá, hogy hosszú, lágyan lebegni képes előkét hagyjunk, ami 70 és 100 cm közötti hosszban valósul meg igazán.

A menyhal különleges hal, különleges szokásokkal

A menyhal nyári álmot alszik, csak akkor mozdul meg, ha 15 ºC alá csökken a víz hőmérséklete. Éjszakai ragadozó, azonban a legnagyobb eséllyel szürkület beálltakor aktív, ezért időben kell érkezni, és sötétedéskor már legyen bevetve a szerelékünk. A horgászfejlámpa se maradjon otthon!

Csalinak általában halszeletet, darabhalat, gilisztát, csonticsokrot alkalmazhatunk, de megfelelőek a kis méretű élő csalihalak is.

A menyhal érzékszervei nagyon kifinomultak, különösen a szaglása, tehát használhatók különböző csalogató anyagok, de ezek túlzott használata akár ellentétes hatást is kiválthat.

A hely megválasztása is fontos: a menyhalak előnyben részesítik a köves mederrészeket, de ez a szezon elején nem feltétlenül jelenti azt, hogy máshol nem foghatók. A köves területek az ívás ideje alatt előnyt élveznek, ez január közepe után kezdődik, amikor a víz hőmérséklete tartósan 4 °C alá csökken.

Kapása leginkább a süllőére hasonlít, enyhén rázza a spiccet, ekkor várjunk, nyelessük rövid ideig, azonban vigyázzunk, iszonyatos módon képes benyelni a csalit, és a horogszabadítás ebből a halból nem egyszerű. Száraz rongy vagy újságpapír használata javasolt, amikor a menyhalat a kezünkbe fogjuk, mert legalább annyira csúszik, mint az angolna.

Forrás: 24.hu, racvarosihorgaszbolt.hu