Két héttel ezelőtt kihelyezték a törpeharcsafogó varsákat a balatoni kikötőkbe, így ismét teljes intenzitással zajlik a gyérítési munka.

Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták, hogy a balatoni varsás törpeharcsa-gyérítés legeredményesebb időszaka a szeptember végétől a tartós fagyok beálltáig terjedő időszak. Jól fognak még a varsák a tavaszi felmelegedésekkor is, a nyári legmelegebb hónapokban viszont kevésbé, ráadásul az idegenforgalmi szezonban a fogóeszközök sokszor „útban vannak. Ezért a nyár folyamán csökkentett varsaszámmal dolgoztak, a hangsúlyt idén is a merítőszákos ivadékgyérítésre fordították. Darabszámot tekintve toronymagasan ezzel a módszerrel lehet a legtöbb törpeharcsát eltávolítani a víztérből.

A halőrök idén is kiemelt feladatként végezték az ivadékrajok kimerítését, emellett harminc darab, erre a célra ideális szákot osztottak szét olyan kikötőkben, ahol a helyi horgászok képviselője, illetve a kikötői személyzet vállalta annak felelősségteljes kezelését.

Az ősz beköszöntével tehát ismét a varsáké a főszerep, így teljes intenzitással zajlik a gyérítés a balatoni kikötőkben. A hét folyamán a Keleti-Bozót-csatornára is kihelyezik a terelőszárnyas varsákat, a bojlis verseny befejeztével pedig a nyílt vízi varsázást is elkezdik.

A BHNp Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a varsákat kizárólag a társaság dolgozói kezelhetik, amennyiben rajtuk kívül bárki más hozzányúl egy ilyen fogóeszközhöz, orvhalászatot követ el, amely kirívó szabályszegésnek minősül, azaz az elkövető a pénzbírságon túl több éves horgászattól való eltiltásra is számíthat.

Forrás: pecaverzum.hu

Indexkép: Facebook