Cikkünk előző két részében a műtrágyák megválasztásáról írtunk ITT és ITT, most pedig a trágyamennyiség számításáról lesz szó.

Figyelembe véve a megváltozott gazdasági környezetet, valamint a szabadföldi zöldségtermesztés területén is tapasztalható új kihívásokat, szükségessé vált egy új szemléletű, környezetkímélőbb és költségtakarékosabb tápanyag-gazdálkodás bevezetése. Változott a jelenlegi tápanyag-számítás a korábban alkalmazotthoz képest, a módosításokat az 1. táblázatban foglaltuk össze.

Korábbi és a jelenleg alkalmazott környezetkímélő és költségtakarékos trágyázási rendszer összehasonlítása

Korábbi tápanyag-ellátási rendszer

Napjainkban javasol környezetkímélő és költségtakarékos rendszer

maximális termésszintre való törekvés

gazdaságos termésszintre való törekvés

cél: a talaj trágyázása

cél: a növény trágyázása

„igen jó” talajtápanyagszint elérése és fenntartása

jó és közepes talajtápanyagszint elérése

gyors PK-talajfeltöltés

fokozatos PK-feltöltés

talajbiológiai értékek mellőzése

alternatív megoldások alkalmazása (baktériumtrágyázás, mikorrhizálás)

a trágyaigény-számítás alapja egy magas fajlagos tápelemtartalom

a trágyaigény-számítás alapja egy alacsonyabb fajlagos tápelemtartalom

trágyázással összefüggő beltartalmi értékek mellőzése

termésminőség fokozott mértékű szem előtt tartása

környezetgazdálkodási szemlélet hiánya

környezetgazdálkodási előírások szerinti trágyázás

termésfokozó anyagok ötletszerű használata

növénykondicionáló készítmények okszerű alkalmazása

szilárd műtrágyák használata

szilárd műtrágyák mellett tápoldatozás

A környezetkímélő és költségtakarékos tápanyag-utánpótlás alapja a mérlegszemléletű trágyázás, ami azt jelenti, hogy a rendszer a tápanyag adagok meghatározásánál minden tápanyagforrással és veszteséggel számol. A mérleg egyik oldalán a források (talaj tápanyag-szolgáltatása, szerves trágya, műtrágyák, öntözővíz tápelemtartalma), a másikon a tápanyagkivonás és veszteségek (termés által kivont tápanyagmennyiség, lombozattal kivont tápanyagmennyiség, talaj által lekötött és a gyökérzónából kimosódott tápelemek), amelyeknek szigorúan egyensúlyban kell lenniük!

Amennyiben a forrásoldal a nagyobb, pazarlás, környezetszennyezés történik, ha a kivonás nagyobb, talajzsarolással, a talaj termékenységének csökkenésével kell számolnunk.

A kijuttatásra kerülő NPK-mennyiségek tervezésekor a talaj tápanyag-ellátottságából, a tervezett termésmennyiségből és a növény fajlagos tápanyagigényéből (2. táblázat) kell kiindulni.

Zöldségnövények 1 tonna gazdasági értelemben vett termésének előállításához szükséges NPK-mennyiség (fajlagos tápanyagigény)

Növény

N

P2O5

K2O

kg/t

Paradicsom

2,4

1,0

4,5

Étkezési paprika

2,4

0,9

3,5

Fűszerpaprika

4,8

1,6

6,5

Padlizsán

2,4

1,2

4,0

Korai burgonya

5,9

2,2

8,0

Fejes káposzta

3,5

1,3

4,3

Kelkáposzta

4,0

2,0

5,0

Karfiol

4,0

1,6

5,0

Brokkoli

4,1

1,6

6,0

Karalábé

5,0

4,0

8,0

Kínai kel

4,0

1,9

5,5

Görögdinnye

2,4

1,1

5,6

Sárgadinnye

3,0

1,2

6,0

Uborka

3,0

1,5

4,0

Spárgatök

3,7

0,9

4,0

Sütőtök

4,2

0,8

5,8

Vöröshagyma (magról)

3,4

0,9

3,5

Fokhagyma

4,3

1,6

4,2

Póréhagyma

3,2

0,9

3,8

Zöldborsó

16

5,6

15,2

Zöldbab

12

4,0

13,0

Sárgarépa

4,3

1,8

6,0

Petrezselyem

5,0

2,4

6,0

Pasztinák

3,8

1,5

5,5

Gumószeller

6,5

2,5

8,0

Cékla

4,3

1,5

8,0

Hónapos retek

5,0

3,0

5,0

Téli retek

6,0

3,0

5,0

Torma

6,0

2,4

10,2

Fejes saláta

4,0

1,8

5,0

Spenót

5,0

1,6

7,0

Sóska

4,8

1,5

6,8

Csemegekukorica

10,0

4,0

11,0

Spárga (15 évre)

30

12

36

A fajlagos tápanyagigény – az egy tonna termés előállításához szükséges nitrogén, foszfor és kálium mennyisége – jól tükrözi a zöldségnövények magas tápanyagigényét.

Nitrogéntrágyázáskor a nitrátterhelést a környezetvédelmi előírások mellett különösen kerülni kell a nitrátfelhalmozásra hajlamosabb zöldségfajoknál, így a fejes saláta, a spenót, a sóska, a káposztafélék (karalábé, fejes és kelkáposzta, kínai kel), a sárgarépa és a hónapos retek esetében. Növényegészségügyi és tárolási okok miatt is károsak a káposztaféléknél, a gyökérzöldségeknél és a hagymánál a magas nitrogéndózisok. A jobb minőség miatt a korábban alkalmazott káliumadagokat egyes fajoknál növelni szükséges (pl. hosszú tenyészidejű káposztafélék, tárolási gyökérzöldségek).

A trágyaszámítást az alábbi képlet alapján végezzük, amelyben „X" a kiszórandó trágyamennyiség (kg/ha), „T" a tervezett termésszint (t/ha), „F" a fajlagos tápanyagtartalom (kg/t) és „Q" a korrekciós tényező (kg/ha):

X = T x F-Q

Amennyiben a talaj tápanyagtartalma nem éri el a „közepes" kategóriát, csak „gyenge" vagy „igen gyenge", úgy 25, illetve 50%-kal kell növelni a számított értéket. „Jó" és „igen jó" ellátottságnál 25, illetve 50%-os csökkentés szükséges. Magas értékek esetében figyelemmel kell lenni az adott terület nitrátterhelhetőségére és az egyszerre kiadható nitrogén (N) és kálium (K2O) mennyiségére.

Korrekciós tényezőnek tekinthető és ennek alapján a kijuttatandó műtrágyamennyiség csökkenthető a pillangós elővetemény, a zöldtrágyanövény és a szerves trágya első és második évi bomlásából felszabaduló tápanyaggal. A zöldtrágyanövények istállótrágyákhoz viszonyított értékét a 3. táblázat tartalmazza.

Fontosabb zöldtrágyanövények zöld termése és istállótrágya egyenértéke

Növényfaj

Összes zöldtermés (t/ha)

Istállótrágya egyenérték (t/ha)

Fehérvirágú csillagfürt

30

15

Somkóró (2. éves)

40

20

Szöszös bükköny

30

15

Szegletes lednek

25

10

Napraforgó

40

20

Rozs

25

15

Őszi káposztarepce

30

20

Indexkép: Shutterstock