A papír újrahasznosításával hihetetlen mennyiségű fát lehet(ne) megmenteni

Magyarországon is, csakúgy, mint az Európai Unió többi tagországában, folyamatosan emelkedik a csomagolási hulladék összmennyisége, ezen belül is elsősorban a papíré. Sokan azért nem gyűjtik szelektíven a színes vagy fényes bevonatokkal kezelt papírcsomagolásokat, mert úgy gondolják, hogy ezeket úgysem hasznosítanák újra. Hogy ez igaz-e, annak járt utána egy nemrég publikált kutatás.

Az online kereskedelem fellendülése és az elviteles ételek, italok népszerűsége nagymértékben megnövelte az eldobott műanyag és papír mennyiségét. 2012 és 2021 között minden uniós polgár csomagolásihulladék-adagja átlagosan 34 kilóval emelkedett, ami tíz év alatt több mint 20 százalékot jelent.

Az egyik leggyakoribb csomagolóanyag a papír, amelynek újrahasznosítása viszonylag könnyen megoldható, és akár öt-hét alkalommal is lehetséges. A szelektív papírgyűjtés azért is rendkívül fontos, mert évente 25 millió fát lehetne megmenteni azzal, ha az Egyesült Államok éves nyomtatott sajtótermékeinek mindössze 10 százalékát újrahasznosítanák.

Hogyan történik az újrahasznosítás?

A szelektíven gyűjtött háztartási papírhulladékot a begyűjtés után további csoportokra bontják. A hulladékpapírok csoportjába tartoznak az ömlesztett papírok, a hullámpapír kategória pedig a csomagolásra szánt többrétegű papírt foglalja magában.

Az újrahasznosítás során a használt papírról lefejtik az esetleges fólia-vagy egyéb műanyagrészeket, majd a nyersanyagot vízzel és különféle vegyi anyagokkal keverik, feldarabolják, hevítik és pépesítik. Az így létrejött zagyból újabb papírtermékek készülnek.

papír

2012 és 2021 között minden uniós polgár csomagolásihulladék-adagja átlagosan 34 kilóval emelkedett – fotó: Shutterstock

Újrahasznosíthatók a színes papírzacskók?

Az ipari és fogyasztói szektorokban világszerte gyakran helyettesítik papírral a műanyagcsomagolásokat; 2023-ban kb. 5,3 milliárd papírzacskó került forgalomba. Ezek jelentős részénél színes és fényes anyagokkal javítják a funkcionalitást és a tartósságot, ám sokak számára nem egyértelmű, hogy ezek a zacskók, dobozok újrahasznosíthatók-e hagyományos módon.

Az Eurosac által indított kutatás ötféle papírzacskó kraft változatát vizsgálta meg, mely az egyik legelterjedtebb csomagolóanyag-verzió. A fehérítetlen, erős, barna kartonpapírt gyakran használják az építőanyagok csomagolásához, illetve a liszt, az állateledel és a tejpor zacskóihoz.

A tesztek alapján öt papírtípusból négy kiválóan újrahasznosítható volt, csupán a tejporos zacskó nem tartozott ezek közé. A magas műanyagtartalmú, kevert típusú anyagok összetettebb feldolgozási mechanizmust igényelnek, a további négy viszont tökéletesen újrahasznosítható egy hagyományos, a jelenleg szabványnak számító technológiákat alkalmazó újrahasznosító üzemben.

Fontos tudni a hulladékok szelektív gyűjtésével kapcsolatban, hogy a szennyezett papírt nem lehet újrahasznosítani. Tehát ételmaradékos dobozokat, használt papírzsebkendőket, koszos szalvétákat, zsíros, olajos, oldószeres papírhulladékokat ne tegyünk ezek közé.

Forrás: greenfo.hu