A dolmányos varjú állománya az egész országban, így Budapesten is növekszik, ugyanis az opportunista madaraknak a város tökéletes élőhelyet jelent.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője elmondta, hogy helyi megfigyelésekből nem lehet a populáció méretére vonatkozó következtetéseket levonni; az országosan és évente folyamatosan végzett állományfelmérések adatai szerint több a dolmányos, de az észlelést több tényező is befolyásolhatja. Ilyen például, hogy egy nagyobb termetű, látványos madárról van szó, amit könnyebben észrevesz egy járókelő, főleg az, aki egyébként is kedveli ezeket a madarakat; bár az is igaz, hogy a varjaknak valamiért nem olyan jó a hírük.

Ennek egyik oka a fiókareptetés alatt tanúsított viselkedésük lehet – ilyenkor a varjak, különösen a dolmányosok április végétől június közepéig megpróbálják elriasztani az embert is a fiatalok közeléből. További problémát jelenthetnek a figyelmeztetések ellenére otthon nevelt, majd a természetbe visszaengedett állatok, amelyek a többieknél agresszívabban követelik az ételt az embertől, mert megszokták, hogy ad nekik.

Az olykor felröppenő rémhírek ellenére a dolmányosok nem jelentenek veszélyt az emberre, nem is alkalmasak arra, hogy komolyabb sérülést okozzanak.

varjú

A dolmányos varjú állománya az egész országban, így Budapesten is növekszik – fotó: Shutterstock

Fontos tudni, hogy a varjúfélék a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak, de a maga fél kilójával egy varjú nem tud komoly sérülést okozni az embernek. Orbán Zoltán szerint a riadalmat elsősorban az okozhatja, hogy a városi ember már elszokott az állatok természetes viselkedésétől, ezzel párhuzamosan pedig egyre több olyan faj települ be a nagyvárosokba, amelyek korábban nem éltek ott.

A dolmányos varjú, a szarka és a szajkó külterületen szabadon vadászható július elsejétől február utolsó napjáig; az ezredfordulóig a vetési varjú is gyéríthető volt, aminek következtében kiirtották az állomány 93 százalékát, ezért kellett védetté nyilvánítani.

A varjúfélék tömeges és gyors urbanizációja miatt gyakran felmerül, hogy ez a madaraknak az üldözés elleni védekezésre adott válasza is lehet. A városban ugyanis tilos a vadászatuk, valamint ennivaló is akad, így természetes, hogy inkább itt vernek tanyát. Ellenségük itt nincs, és mivel opportunista faj, remekül érzi magát egy kukákkal, maradékokkal, parlagigalamb-fészkekkel, termésekkel, kutya- és macskatáppal teli tálakkal, parkokkal teli városban.

Forrás: qubit.hu