Egy friss tanulmány szerint a növényi fehérjék arányának növelése csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a koszorúér-betegség kialakulását.

A növényi fehérjék egészségügyi előnyeit számos tudományos kutatás bizonyítja. Azonban az eddig nem volt világos, pontosan milyen arányban kellene a növényi fehérjéket fogyasztani az állati fehérjékhez képest, hogy ezek a jótékony hatások érvényesüljenek. A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatói úgy vélik, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen az a leghatékonyabb, ha a növényi és állati fehérjék aránya legalább 1:2, a koszorúér-betegség ellen pedig 1:1,3-hoz.

A vizsgálatban több mint 203 ezer férfi és nő harminc év alatt összegyűjtött adatát elemezték. Az alanyok három nagy egészségügyi felmérés résztvevői voltak, amelyekben négyévente részletesen számot adtak az étrendjükről. A kutatók ezek alapján határozták meg az alanyok napi fehérjebevitelét, valamint a növényi és állati fehérjék arányát. Az adatfelvétel ideje alatt 16 ezer szív- és érrendszeri megbetegedés történt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb arányú növényi fehérje jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint a koszorúér-betegség (CAD) elleni védekezésben.

Nemcsak a fogyasztott fehérje forrása, de a mennyisége is fontos tényező a vizsgálat szerint. Akik a legtöbb fehérjét fogyasztották – a bevitt energia 21 százalékát fehérjéből fedezték –, és mindezt növényi forrásból tették, 28 százalékkal csökkentették a CVD és 36 százalékkal a CAD kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik a bevitt energiának csak 16 százalékát fedezték fehérjéből. A CVD elleni védekezésnél az 1:2-höz arány után már nem volt jelentős pozitív korreláció. A CAD esetében viszont a növényi fehérjék arányának további növelése jobb mutatókat eredményezett. Az agyvérzés esetében semmilyen összefüggést nem találtak a kutatók.

A növényi fehérjével bevitt egyéb tápanyagok, mint a növényi rostok, antioxidánsok, ásványi anyagok és egészséges zsírok is rendkívül jótékonyan hatnak az egészségünkre, ezért érdemes például több hüvelyest és magvakat beépítened az étrendedbe.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Pixabay