Forralt bor (Glühwein) – Németország, Európa
A forralt bor az egyik legismertebb téli ital, amely vörösborból készül, és narancshéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesítik. Szinte mindegyik európai karácsonyi vásárban megtalálható.
Eggnog – Egyesült Államok
Az eggnog, azaz tojáslikőr ikonikus ünnepi ital, mely különösen Észak-Amerikában népszerű a téli időszakban. Az ital gyökerei Angliába vezetnek vissza, ahol az 1600-as években már fogyasztották egy korábbi változatát. Tojásból, tejből, tejszínből és cukorból készül, amelyhez lehet adni szerecsendiót, rumot vagy bourbon whiskyt.
Glögg – Skandináv országok
A glögg hagyományos skandináv forralt bor, amelyet általában az adventi időszakban és karácsonykor fogyasztanak. Ez az ital Svédországban, Norvégiában és Dániában a legnépszerűbb. Vörösborból készül, melyhez mandulát, mazsolát és fűszereket adnak.
Cola de Mono – Chile
A Cola de Mono elsősorban a karácsonyi időszakban fogyasztott chilei ital. Tejből, cukorból, kávéból, alkohollal (általában pisco vagy más chilei párlat) és fűszerekkel készül. Gyakran tesznek bele vaníliát és fahéjat is, és hidegen, gyakran jéggel kínálják, hosszú pohárban.
Punsch – Svédország
A svéd puncs fehérbor, tea, fűszerek és rum keveréke. Melegen és hidegen is fogyasztható, de télen a forró változatot részesítik előnyben.
Wassail – Anglia
A wassail (jelentése: „légy egészséges") a forralt borhoz hasonló ital, azonban alapanyaga a cider, amit gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel fűszereznek, de narancs vagy áfonya is adható hozzá. Régebben készítéséhez a mézből és vízből erjesztett mézsört is használták, melyet felmelegítettek, és különféle fűszereket, valamint almadarabokat adtak hozzá.
Ponche Navideño – Mexikó
A Ponche Navideño gyümölcsökből és fűszerekből készült forró puncs, amely gyakran családi összejövetelek és ünnepi események része. Más latin-amerikai országokban is népszerűek különböző változatai.
Anijsmelk – Hollandia
Ez az édes holland ital meleg tejből és ánizsból készül. Bár egyszerű, a téli időszak egyik kedvelt itala.
Sbiten – Oroszország
Forró mézes ital, eredetileg alkoholmentes, amely méz, víz és fűszerek, például szegfűszeg, fahéj, csillagánizs keverékével készül.
Hot Toddy – Skócia
Whisky, méz, citromlé és forró víz keverékéből áll, amelyet szegfűszeggel vagy fahéjjal is fűszerezhetünk.
Forrás: 24.hu
Indexkép (eggnog): Pixabay