Aggasztó eredményeket közöltek a német élelmiszer-ellenőrző hatóságok a dubaji csokik vizsgálatát követően. A Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó mintákat Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelték, amelynek során a külföldi termékek 96 százaléka megbukott a vizsgálatokon – írja az Economx a Bild cikkére hivatkozva. Nem sokkal teljesítettek jobban a németországi gyártású dubaji csokoládék sem: a 38 százalékuk bukott meg a teszteken.

Egy düsseldorfi vizsgálat kimutatta, hogy a 10 tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott

Ez súlyos egészségkárosodást okozhat, előidézhet máj- és vesekárosodást, valamint az immunrendszer gyengülését is. Ezen felül fontos hiányosságokat is feltártak a szakemberek a csokoládéval kapcsolatban, például nem jelölték a színezékeket és allergéneket, valamint az Enterobacteriaceae baktérium emelkedett szintjét mérték, ami akár szalmonella- vagy E. coli fertőzést is okozhat.

dubaji csoki

Aggasztó eredményeket közöltek a német élelmiszer-ellenőrző hatóságok a dubaji csokik vizsgálatát követően – fotó: shutterstock.com

A dubaji csoki már régóta nem az, mint aminek a vásárlók hiszik

A dubaji csoki sokak számára még mindig igazi különlegességnek számít, de egyre többen nyilatkoztak úgy, hogy nem igazán értik a dubaji csoki iránti hatalmas érdeklődést, ugyanis nem annyira kiemelkedő az ízvilága, mint azt sokan várnák. Természetesen léteznek ízlésbeli különbségek, a német hatóságokat azonban nem az érdekelte, hogy mennyire finom a csokoládé, sokkal inkább az, hogy mi mindent tartalmaz.

A dubaji csokoládé tölteléke egy lágy pisztáciakrém és egy különleges tészta. Ez a töltelék azonban többféleképpen is készülhet, és mint az kiderült, sajnos akár káros anyagokat is tartalmazhat. A német hatóságok öt olyan csokoládét vizsgáltak, amely az Egyesült Arab Emírségekből származott, három esetben pedig török gyártók termékeit ellenőrizték.

Az utóbbiak kapcsán az jelentette a legnagyobb problémát, hogy olyan allergéneket tartalmaztak, amelyet a gyártók nem jelöltek. Találtak bennük például szezámmagot, ami az arra érzékenyeknél anafilaxiás sokkot válthat ki.

Az Egyesült Arab Emírségekből származó csokoládéknál már nem a töltelékkel, hanem magával a csokoládéval volt gond, mert pálmaolajból készült, a csomagoláson jelzett összetevők helyett. Mindegyik mintában sok színezéket találtak, és a csomagoláson jelzett összetevők mennyisége, így  az édesség minősége nem felelt meg a valóságnak.

A lehetséges egészségkárosító hatás és a vásárlók megtévesztése ellen a német élelmiszer-biztonsági hatóságok is fellépnek, így most az importőrök feladata, hogy ellenőrizzék a polcokra kerülő édességek minőségét.

Arról még nincs információ, hogy hazánkban végzett volna hasonló ellenőrzést a  Nébih, ám előfordulhat, hogy a jövőben erre is sor kerül.

Indexkép: shutterstock.com