A kanadai Nutrition Research & Regulatory Affairs vállalat és a Minnesotai Egyetem kutatói egy közös tanulmányban kifejtették, hogy a bab és a csicseriborsó fogyasztása – azok ásványi-anyag-, rost-, valamint vas-, illetve kolin- és folsav-tartalma révén – kiemelten fontos szerepet játszik az emberi szervezet kiegyensúlyozott működésében – olvashatjuk a foodingredienstsfirst, angol nyelvű hírportálon.
A babok és borsók rendszeres fogyasztása
A dietetikusok az elfogyasztandó ételek összetett étrendi hatását az úgynevezett Egészséges Táplálkozási Index-szel (HEI) mérik. A szóban forgó növényekből készült ételek és konzervek magas HEI értékeket mutatnak, és azok kedvező élettani hatását a legújabb fiziológiai kutatások egyre jobban megerősítik.
Rendszeres fogyasztásuk – a kutatók szerint, egy megfelelő egészségmegőrző étrendbe ágyazva – a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 24, a sztrókét 20, a cukorbetegségét pedig 23 százalékkal csökkenheti.
Problémát jelent viszont, hogy a fogyasztók nagy része nem értékeli, vagy nem érzékeli a fent felsorolt kedvező hatásokat, és azok nemigen felelnek meg többek között a tipikus amerikai fogyasztási mintának. Ennek a mintának heti egy vagy két bab-, illetve csicseriborsó adaggal történő kiegészítése viszont 16-20 százalékkal javította a HEI index értékét.
A csicseriborsót és a babféléket számos formában fogyaszthatjuk - fotó: pexels.com
Ideje lenne megszeretni
Az is bizonyos problémát jelent, hogy a fiatal fogyasztók többsége nem szívesen foglalkozik a piacon vásárolt friss nyers bab és csicseriborsó elkészítésével. Ezért az azokból készült konzervek szélesebb körű elérhetősége – fogyasztás fent felsorolt előnyeinek ismertetésével együtt – nagy mértékben növelhetné a fogyasztást.