A tavalyinál több mint 10 százalékkal nagyobb termőterületen, 1 106 hektáron kezdte meg a mesterséges szárítású Virginia dohány betakarítását a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt.
Ugyan a munkálatokat több külső tényező – a száraz időjárás, a munkaerőhiány és a növényvédelmi nehézségek – is hátráltatja, a termelők és a Continental Dohányipari Csoport is elkötelezettek a minőségi dohánytermés biztosítása mellett, amelyet többek között a cégcsoport által az elmúlt két évben a dohányfelvásárlási-alapárban eszközölt 70 százalékos emelés is támogat.
Virginia dohányültetvény – fotó: Continental Dohányipari Csoport
A több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése – a hazai dohánypiacon egyedülálló módon – vertikálisan integrált: a csoport tevékenysége a dohánytermesztéstől a dohánytermékek gyártásán át egészen az értékesítésig terjed. A DOFER Dohányfermentáló Zrt., mint a csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a magyar dohánytermés mintegy egyharmadát szerződi le és vásárolja fel.
Az idei szezonban, az előző évek tendenciáinak megfelelően, a mesterséges szárítású Virginia dohány teszi ki a hazai dohánytermesztés jelentős százalékát: a szerződéses terület országszerte 2 448 hektárra bővült, amelynek 45 százaléka, azaz 1 106 hektár tartozik a Continental cégcsoporthoz.
Gépi betakarított dohány keretbe rakása – fotó: Continental Dohányipari Csoport
A dohánytermesztés folyamata
A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, kapálás, tetejezés, kacsozás, a növényvédelmi munkák és az öntözés.
A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.
Balra magyar, jobbra francia Virginia dohányültetvény – fotó: Continental Dohányipari Csoport
A betakarítási szezon a kiemelkedően meleg tavaszi és koranyári időjárás miatt a megszokotthoz képest két héttel korábban kezdődött, a terméskilátást azonban több tényező is rontotta és rontja: a párás, trópusi levegő egy a dohánykultúrában 40 éve nem látott, elsősorban az érzékenyebb külföldi dohányfajtákat károsító peronoszpóra-fertőzést okozott, a védekezést a dohányban engedélyezett vegyszerek szűkös választéka jelentősen hátráltatta.
Néhány ültetvényben a kár mértéke már most elérte a 30-40%-ot. Mindemellett a munkaerőhiány is megoldandó probléma, amely a többi, szintén az év ezen szakaszában jellemző mezőgazdasági munka megjelenésével tovább fokozódhat. A legnagyobb kárt a folyamatos hőség és a termőterületek jelentős részét sújtó aszály okozza, még az öntözött területeken is terméscsökkenést eredményezve.
|
Balra Virginia dohány szárítási folyamat közben, jobbra kezdődő peronoszpóra kártétel a Virginia dohányültetvényben – fotók: Continental Dohányipari Csoport
A DOFER Zrt. folyamatos szaktanácsadással, vészhelyzeti vegyszer engedélyeztetéssel segíti a termelőket. A felvásárlás korai megkezdése július végén, és a gyors kifizetések szintén nagyon fontos támogató feltételek a cég részéről a termelők felé.
"Bízunk benne, hogy augusztus hónap időjárása kedvezően alakul a dohánytermesztés szempontjából. Egyértelmű ugyanakkor, hogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább jelentkeznek a termesztés során, a szélsőségesen száraz, szinte trópusi időjárás újra rávilágított az öntözés fontosságára. Ennek fejlesztése, támogatása változatlanul kiemelt feladat.
Fontos az iparági szereplők együttműködése, a fenntartható termesztési gyakorlatok, például a jó minőségű gépi betakarítást lehetővé tevő termesztéstechnológia megosztása és oktatása, a fajtaválaszték körültekintő megválasztása és bővítése, a növényvédelmi technológiák fejlesztése és engedélyeztetése közös célunk kell, hogy legyen" – hangsúlyozta Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója