Az Iowai Állami Egyetem állatorvosi szakértői alapvetően kielemezték az ország szarvasmarháinak megfertőződését, amelynek lehetőségét a szakértők korábban csaknem lehetetlennek tartották.

szarvasmarha

A sziálsav lehet a veszély forrása – fotó: pixabay.com

Az elemzés során megállapították, hogy a fertőzés tulajdonképpen egy jelentéktelennek tekinthető körülmény figyelmen kívül hagyása miatt következett be.

A sziálsav, az egyes állati sejtek (a szarvasmarhák esetében az emlőmirigyek) felszínén képződő cukor-molekula ugyanis az influenza receptoraként működik, ami azt jelenti, hogy e molekula nélkül az egyébként rendkívül agresszív vírus nem lett volna, és nem lenne képes behatolni a szarvasmarhák szervezetébe.

Sajnos, az amerikai tejelő állományokban a fertőzéseket megelőzően kevés kutatás folyt a szarvasmarhák emlőmirigyeinek sziálsav szintjéről, mivel senki sem gondolta, hogy ez lehet a veszély forrása.

Amennyiben ezt a szintet sikerül alacsonyan tartani, akkor a jövőbeni fertőzéseket biztonsággal el lehet kerülni.

Fentiek ellenére, Dr. Eric Burrough, az állatorvosi diagnosztika és állatgyógyászat professzora, a kutatócsoport vezetője szerint azonban teljes biztonsággal meg kell akadályozni az átterjedést, és ennek egyik lehetséges útja a fejőgépeken keresztül vezethet, de ennek tisztázásához további kutatások szükségesek.

A vizsgálatok menetét az Emerging Infectious Diseases folyóiratban ismertették.

Forrás: miragenews.com