A Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben előreláthatóan nem készül az idén sok aszúbor, de a szakemberek még bíznak a következő hetek kedvező időjárásában. A napos, meleg idő lehetővé teheti, hogy kis tételben palackozhatnak tokaji aszút. A borvidéken ebben az évben komoly gondokat okozott a lisztharmat, ami megtámadta az aszúszemeket is, így ezekből csak kevésbé értékes bor készülhet. Kalocsai László birtokigazgató tájékoztatása szerint a Dereszla teljes területét, valamint néhány közeli ültetvényt szerencsére sikerült megvédeni a fertőzéstől – írja a novenyvedoszer.hu.

szőlő

Még talán soha nem volt arra példa a pincészet életében, hogy augusztus közepén kezdődjön a szüret, ráadásul a különböző fajták is egymás után értek. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ahogy végeztek a pezsgő alapanyaggal, azonnal következett a sárgamuskotály, majd a furmint és a hárslevelű szürete – azaz elmaradtak a tokaji szüretre jellemző egy-két hetes szünetek.

Jelenleg az esős időjárás miatt pár napig még nem tudták folytatni a munkát, viszont a termés 80 %-a már a pincében van. 1500 mázsa betakarítása van hátra, amit főként a maradék cukortartalommal rendelkező borok készítésére használnak fel.

"A Dereszla területeiről szüretelt szőlők nagyon szépek, ezért ezeket száraz bornak és pezsgőnek szánjuk, viszont a nem saját ültetvényeinken található szőlők növényegészségügyi állapota miatt lesz kevesebb a minőségi alapanyag. Ezek kivédésre mindig készülünk tartalékkal, ezért nem lesznek értékesítési problémák. A borvidéken mindig számolunk azzal, hogy nem minden évben lehet aszúbort készíteni, ezért a pezsgőt és a száraz borokat erősítjük, amelyekre a kereslet továbbra is nagy" – összegezte Kalocsai László.

A Dereszla Balatonnál a múlt héten végeztek a teljes szürettel: az idei évben elsősorban az olaszrizling és a kékfrankos bor alapanyagok voltak a meghatározók, de itt is előtérbe került a pezsgőkészítés, amelyhez a Pinot Noir szőlőt termesztenek nagy tételben.

Egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években a Balatonnál a fahordós érlelésű borok, ezért a pincészetben 10 ezer palackot készítenek Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Merlot borok házasításából.

A Tokaji borvidéken az aszály hatása megmutatkozik a lombozat sárgulásában, száradásában, valamint a fürtök ráncosodásában és töppedésében is. Várható a vadkár fokozódása is, hiszen a folyadék hiánya miatt az állatok kényszerből is pusztítják a szőlőültetvényeket. Egyre általánosabbá kezd válni a seregélyek jelenléte is, így az ültetvényeken indokolt lehet a védekezés valamilyen formája.

Nehezíti a munkaszervezést és a fürtök feldolgozását a magas hőmérséklet, ami ebben az évjáratban egyedi kihívást jelent.

A szőlő érésében tapasztalható a koraiság, a cukortartalom magasabb tartománya és a savak csökkenése. Több helyen is töppedés tapasztalható a fürtökön, amely arra utalhat, hogy a szőlőtőke nedvességet von ki a bogyókból. Ez okozhatja az „ugrásszerű" cukortartalom növekedést és a savak koncentrálódását is, ami befolyásolja a beltartalomban mért értékeket.