Azt eddig is tudtuk, hogy a cukorfogyasztás nem tesz jót az egészségnek, most azonban egy újabb hatását is feltárták: az olyan ételek fogyasztása, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, felgyorsítja a biológiai öregedést. És ez akkor is igaz, ha emellett egyébként egészségesen táplálkozik az ember.
A kutatók 342 középkorú nőt vontak be a kutatásba, és a vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy azok, akik nagy mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztanak, idősebb sejtekkel rendelkeznek. A kutatók szerint ez magyarázatot adhat arra, miért néznek ki idősebbnek vagy fiatalabbnak egyes azonos korú emberek. Úgy vélik, a cukorbevitel fontos, ám eddig figyelmen kívül hagyott tényezője az öregedésnek.
Ha napi 10 grammal kevesebb cukrot visz be valaki, az 2,4 hónappal forgathatja vissza a biológiai óráját!
A vizsgálatban részt vevők átlagosan napi 60 gramm cukrot fogyasztottak, de voltak, akiknél 300 gramm volt a napi mennyiség. A szakemberek nyálmintát vettek tőlük, hogy megvizsgálják, miként módosult a DNS-üknek azon része, amely a biológiai óra gyorsaságáért felel. Az eredmények azt mutatják, hogy a hozzáadott cukor az egészséges élelmiszerekhez képest jelentősen felgyorsítja az epigenetikai változásokat, függetlenül attól, hogy egyébként az ember egészségesen táplálkozik-e.
Ha napi 10 grammal kevesebb cukrot visz be valaki, az 2,4 hónappal forgathatja vissza a biológiai óráját – fotó: Shutterstock
A vizsgálat azt is kimutatta, hogy azoknak a nőknek voltak a legfiatalabb sejtjeik, akik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag ételeket ettek.
A vizsgálat során az is kiderült, hogy a mediterrán diétát tartóknak ketyegett a leglassabban az epigenetikai órájuk. Ám ha valaki hozzáadott cukrot is fogyasztott, a nyálból vett DNS-minták alapján az egészséges élelmiszerek nem tudták ellensúlyozni az öregedés felgyorsulását.
Forrás: hvg.hu