Ha elhagyjuk az étrendünkből a cukrot, annak számos pozitív hatása lehet: nemcsak egészségesebbek lehetünk, de akár még tovább is élhetünk.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 25 gramm, azaz 6 teáskanálnyi cukor fogyasztása ajánlott, márpedig rengeteg olyan élelmiszer van, ami rejtett cukrot tartalmaz.
Mit tapasztalhatunk, ha nem eszünk több cukrot?
Fiatalabbnak fogunk kinézni
A cukormolekulák deformálják a bőrünkben lévő kollagént és elasztint, melyektől fiatalos és rugalmas a bőrünk. Minél kevesebb cukrot fogyasztunk, annál kiegyensúlyozottabb lesz a glükóz- és az inzulinszint a vérünkben, amivel csökken annak a kockázata, hogy az öregedéssel összefüggő krónikus és akut gyulladások alakulnak ki a szervezetünkben. Két héttel a cukor elhagyása után bőrünk ragyogóvá, kisimulttá válik.
A felnőtteknek naponta legfeljebb 25 gramm, azaz 6 teáskanálnyi cukor fogyasztása ajánlott – fotó: Shutterstock
Boldogabbak leszünk
A cukorfogyasztás krónikus gyulladáshoz vezethet, ami befolyásolja az agyműködést is, ennek következtében hajlamosabbak lehetünk a depresszió kialakulására. Ha lemondunk a cukorról, hangulatunk jobb lesz, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válhatunk.
Erősebb lesz az immunrendszerünk
A cukor hozzájárul a krónikus gyulladások kialakulásához, melyek az immunrendszerünkre is hatással vannak. Ha lemondunk a cukorról, elkerülhetnek minket a felső légúti megbetegedések, enyhülhetnek az allergiás és az asztmás tünetek is.
Meghosszabbíthatja az életünket
A cukros ételek elfogyasztása után megugrik a szervezetünkben a glükóz, és ezt kompenzálandó megemelkedik az inzulinszintünk, ami aktiválja az idegrendszerünket. Ennek következtében emelkedik a vérnyomásunk és a pulzusszámunk. Márpedig a magas vérnyomás a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ahogy a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás is. A cukor növeli a trigliceridek szintjét is a vérben, ami fokozza a szívbetegség és a szélütés kockázatát.
Pihentetőbb lesz az alvás
Ha túl sok cukrot eszünk, főleg lefekvés előtt, leeshet a vércukorszintünk, éjszaka izzadhatunk, ami rontja az alvás minőségét. A cukor elhagyása után megszűnnek az alvászavarok.
Az agyműködésre is rossz hatással van
Kutatások bizonyítják, hogy a túlzott cukorfogyasztás hosszú távon koncentrációs nehézséget és memóriazavart okoz.
Étvágygerjesztő hatása van
A túlzott inzulinműködés elvonja a cukrot a vértől, így a vércukorszint leesik, aminek a hatására hamarosan éhségérzet, szédülés vagy falási rohamok következhetnek.
Ingadozó lesz az energiaszintünk
A hirtelen, nagy mennyiségben bevitt cukortól ugrásszerűen megnő az energiaszintünk, amit rövidesen egy mélyrepülés követ, és fáradtság vagy szédülés léphet fel.
Forrás: divany.hu, mindmegette.hu