A nagy melegben néha már fogalmunk sincs, mivel is kellene oltani a szomjunkat. Az ásványvíz persze jó megoldást jelent, de néha kell valami kis változatosság is. A cukros üdítők nagy része csak pillanatnyilag oltja a szomjat, ráadásul a többségükben elég sok a káros hozzávaló is.
A tea a legnagyobb forróságban is jó megoldást kínál, habár a legtöbbünknek csak télen jut eszébe, amikor a kinti hideg után jólesik egy csésze forró itallal felmelegíteni magunkat. A keleti népek még nyáron is forrón isszák a teát, mert állítják, hogy utána jóval tovább tart a hűsítő hatása, azonban itt nálunk leginkább a jeges változatát helyezzük előtérbe.
Készen is meglehet már vásárolni számtalan izgalmas ízben, de otthon is könnyedén el tudjuk készíteni. Ráadásul azon kívül, hogy finom és frissítő, még egészséges is. Akkor vagyunk a legügyesebbek, ha az ízesítéséhez mindent a kertünkben szüretelünk le. Csak a képzeletünk szabhat határt, mivel számtalan gyümölcs teszi még ízletesebbé. Vegyük hát sorra, miért jó választás a nagy melegben egy pohár jegestea.
Ezért igyál nyáron is teát
A tea az ásványvíz után a második legnépszerűbb ital a világon. Nyáron pedig a jeges változatát helyezzük előtérbe. A palackozott jegesteák nagy részében sajnos nagyon sok a káros összetevő, ezért érdemes inkább saját magunk által készített teát fogyasztani.
Amikor a tudományban teáról beszélnek, akkor a zöld, fekete, oolong és fehér teákra gondolnak, amelyek mindegyike a „camellia sinensis" növényből készül.
1. Kiválóan hidratál
Egész évben fontos odafigyelni rá, hogy kellő mennyiségű folyadékot juttassunk a szervezetünk számára, azonban ez nyáron hatványozottan fontos. Mivel a teát számtalan változatban el tudjuk készíteni, így meg sem fogjuk unni, és jeges formában is kiválóan hidratál minket.
A tea finom és nagyon egészséges. Fotó: Shutterstock
2. Az antioxidánsok sokat segítenek
Azon kívül, hogy finom, még egészséges is a tea, hiszen a benne található antioxidánsok segítenek felvenni a harcot a sejtkárosító és öregedésért felelős szabadgyökök ellen.
3. No cukor
A legtöbb üdítőital rengeteg cukrot, tartósítószert és egyéb, nem túl egészséges összetevőt tartalmaz. A saját magunk által elkészített tea ezzel szemben teljesen mentes lehet ezektől. Ha mégis szeretnénk egy kicsit feldobni az ízét, tegyünk bele mézet és citromot.
4. Mangánban is gazdag
A teában található mangán hozzájárul a sebgyógyuláshoz, segít megőrizni a csontok erejét és támogatja az anyagcserét.
5. Nyugodjunk meg
Állítólag a teát fogyasztók hamarabb képesek megnyugodni. Egy brit kísérlet szerint akik 6 héten át napi négy alkalommal ittak fekete teát, azok alacsonyabb stresszhormon szinttel rendelkeztek egy stresszes helyzet után, mint azok, akik nem ittak teát.
6. Szívesen
A tea jótékony hatással van a szívünkre is. Ehhez napi 1-3 csésze zöld teát érdemes fogyasztani, így csökkentve a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát.
7. A daganatok ellen is véd
Már napi 3-5 csésze tea fogyasztása csökkentheti a petefészek-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák, valamint a mell- és egyéb ráktípusok kialakulásának kockázatát. De még az agyi funkciók javításában is fontos szerepet tölt be, hiszen napi 1-4 csésze fekete vagy zöld tea elfogyasztása csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.
Különböző teafajták, különféle hatásokkal
Alapvetően mindegyik teafajtára jellemzők a fent említett tulajdonságok, azonban fajtánként eltérő hatást lehet elérni a teák fogyasztásával.
1. Fekete tea
A fekete tea olyan kiszáradt levelekből készül, amelyek teljesen oxidálódnak. A fekete tea fogyasztása segíti a vérkeringést és a légzést, valamint jó hatással van a vérnyomásra és az ízületi megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Jelentős fluortartalma miatt véd a fogszuvasodás ellen. Azonban koffeintartalma miatt nem szabad napi 4 csészénél többet fogyasztani belőle.
2. Zöld tea
A zöld tea szintén fonnyadt levelekből készül, de nem oxidálódik. A leggyakrabban fogyasztott teafajta Japánban és Kínában van. A zöld tea nagyon magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint serkenti az anyagcserét.
3. Oolong tea
Az oolong teáról ritkán hallani. A fekete és a zöld tea között van, hiszen fonnyadt levelekből készül és részlegesen oxidálódik. Mind a két teafajta hasznos tulajdonságaival bír, flavonoidokban gazdag, így rákellenes hatású. Elősegíti az inzulin szabályozását, csökkenti a vérnyomást, ezen kívül pedig igen jó hatással van az agy működésére, és javítja a koncentrációt és a memóriát.
A tea remek szomjoltó, ezen kívül az egészségünkre is remek hatással van. Fotó: Shutterstock
4. Fehér tea
A fehér tea nem fonnyadt és egyáltalán nem is oxidálódik. Antioxidáns-tartalma kétszerese a zöld teának. A fehér teának magas káliumtartalma van, amely segíti az egészséges izomműködést. Jó immunerősítő, és hatással van a megfelelő pajzsmirigyműködésre is. Rendszeres fogyasztásával csökken a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
Érdemes tehát a szomjunkat teával, vagy jegesteával oltani, hiszen sokat tehetünk így az egészségünkért.