Mi a kefir?
A kefir egy erjesztett tejtermék, amely tehén-, kecske- vagy juhtejből készül. A közhiedelem szerint a Kaukázusból, a tibeti és a mongol hegyekből származik, de évszázadok óta az egész világon készítik és fogyasztják.
A kefir hasonlít a görög joghurthoz, de más a jótékony baktériumok összetétele. Míg a joghurt baktériumokkal készül, a kefir baktériumokkal és élesztővel, és úgy vélik, hogy sokkal kedvezőbb az egészségünk szempontjából.
Miért olyan egészséges?
Kutatási adatok szerint a bélrendszerünk termeli a szerotonin, a jó közérzetet adó anyag több mint 90 százalékát, sokkal többet, mint az agy, ezért nevezik néha „második agynak".
A bélrendszer egészsége az immunrendszer szempontjából is alapvető fontosságú. Bélrendszerünk egészsége attól függ, hogy mennyi és milyen változatos „jó baktériumot" kap – ennek az egész szervezet megfelelő működése szempontjából kiemelkedő jelentősége van. A bélrendszerünkben lévő jó baktériumok harcolnak az oda bekerülő „rossz baktériumok" ellen, megőrizve egészségünket.
Ahogy idősödünk, vagy egészségügyi problémákkal küzdünk, vagy antibiotikumokat kell szednünk, a jó baktériumok mennyisége csökken, míg a rossz baktériumoké növekedhet, ami további egészségügyi problémákat okozhat. Ezért a bélrendszerünkben lévő jó baktériumokat probiotikumokkal kell kiegészítenünk. Ebben a kefir nagy segítségünkre lehet, hiszen rengeteg jó baktériumot tartalmaz.
A kefir egészségügyi előnyei
A kefir probiotikum, ami azt jelenti, hogy élő mikroorganizmusokat (jó baktériumokat) tartalmaz, amelyek támogatják az emésztés egészségét, és egészségesen tartják a bélrendszerünket. A kefirben több mint 30 különböző és egyedülálló jó baktériumfaj található. Mikroorganizmusai szerves savakat és bakteriocint termelnek, amelyek megzavarják a patogén baktériumokat, és javítják a bélrendszer egészségét.
A kefirnek számos egészségügyi előnye van. Gombaellenes, antibakteriális, antioxidáns és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá javítja a vércukorszintet a plazma glükózszintjének csökkentésével, segít a székrekedésen, és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét. A kefir emellett jó fehérjeforrás, valamint rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C-, K-, A-, B1-, B2- (riboflavin), B5-, B7-vitamint (biotin), folsavat és karotint.
A kefir gombaellenes, antibakteriális, antioxidáns és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik – fotó: Shutterstock
Gazdag továbbá kalciumban és magnéziumban is, amelyek nagyon fontosak az egészséges idegrendszer számára. Tartalmaz foszfort is, ami fontos a csontjaink egészségéhez, valamint cinket, mely támogatja az immunrendszerünket.
Hogyan fogyasszuk?
A kefirt leginkább önmagában fogyasztjuk reggelire vagy vacsorára, de tehetők bele gyümölcsök vagy zöldségek, nagyszerű turmixként, illetve salátaöntetként is, és süteményekbe is tehető.
Forrás: in.hu