A szilva jótékony hatásai
• A szilvát gyakran fogyasztják székrekedés megelőzésére és kezelésére.
• A szilvának magas a C-vitamin-tartalma, ami segíti a sejtek helyreállítását, támogatja az immunrendszert, és lassítja az öregedési folyamatokat. A szilvában lévő antioxidánsok pedig segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást, amely rákhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
A szilvát gyakran fogyasztják székrekedés megelőzésére és kezelésére – fotó: Shutterstock
• A szilvában lévő oldható rostok védik a szívet, és csökkentik a koleszterinszintet.
• Kutatások igazolják, hogy a szilvafogyasztás a kognitív funkciókat is segíti, és erősíti a csontokat.
• Több vizsgálat is igazolta, hogy az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szilva szignifikánsan összefügg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.
Mikor nem javasolt szilvát fogyasztani?
Bár a szilva nagyon egészséges, allergiás reakciót is kiválthat.
• A nyírfapollen-allergiában szenvedők különösen a nyers szilvára reagálhatnak érzékenyen a gyümölcsben lévő, a nyírfa pollenjéhez hasonló fehérje miatt. A főzés azonban elpusztítja ezt a fehérjét.
• Néha a szilvaallergiának semmi köze nincs a nyírfa pollenjéhez, ebben az esetben az allergiás reakció súlyosabb lehet. Az ilyen szilvaallergiában szenvedők ne egyenek főtt szilvát se! Különösen igaz ez azok esetében, akik a szalicilátokra allergiások. Ezek a vegyületek ugyanis megtalálhatók a szilvában is, és a gyümölcs elfogyasztása után kiütést, légszomjat és emésztési problémákat okozhatnak. A tünetek evés után 5-15 perccel jelentkeznek.
• A szilva emésztési problémákat, például puffadást és hasmenést okozhat, különösen azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvednek, mivel a gyümölcs súlyosbíthatja a betegség tüneteit.
• A fruktózintoleranciában szenvedőknek is kerülniük kell a szilva fogyasztását. A gyümölcsben található cukorral szembeni túlérzékenységben szenvedők kellemetlen gyomorpanaszokat tapasztalhatnak, ha szilvát fogyasztanak.
Forrás: divany.hu