A spanyolországi CIDE munkatársai szerint a szőlőtermesztésben innovációs megoldásokkal jelentősen mérsékelni lehet a klímaváltozás negatív, terméscsökkentő hatásait.
A kutatók több éven keresztül megismételt kísérletekkel igazolták, hogy javítja a szőlő és a bor minőségét, ha kordonos művelés esetén a talajra merőleges kordonrendszert mintegy 30 fokos szögben oly módon megdöntik, hogy a kordon felső oldala nyugat felé nézzen.
Már az ültetésnél eldől, hogyan bírja a klímaváltozás hatásait a szőlőtőke – Fotó: Pixabay
Megállapították, hogy ezt a hatást gyakorlatilag a szőlő fenolos érlelésének fokozásával, valamint a levélzetre és a fürtökre eső napsugárzás optimális beesési szögének beállításával és a legmelegebb napokon a túlzott sugárzási kitettség mérséklésével lehet elérni. A szőlő fenoltartalma közvetlenül szabályozza a borok ízét, színét és frissességét befolyásoló vegyületek kialakulását.
Diego Intrigliolo, vezető kutató úgy magyarázta, hogy a CIDE kutatócsoportja és partnerintézetei által kidolgozott tájolási rendszer csökkenti az öntözővíz igényt és lehetővé teszi a szőlőültetvények kedvezőbb alkalmazkodását az éghajlatváltozás szélsőséges körülményeihez.
Mindez a szőlőtermesztés újszerű gépesítésével összhangban valósítható meg. Az ültetvények ilyen tájolási rendszerének alkalmazása csúcsminőségű borok készítését eredményezheti, mivel magasabb fenoltartalmú szőlő esetében hosszabb érlelési periódust lehet alkalmazni.
Forrás: phytoma.com
Indexkép: Shutterstock