A 2024-es Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyével gazdagodott a 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ (Délalföldi Kertészek Szövetkezete). A Szövetkezet díjnyertes terméke ezúttal a pritamin paprika, vagy másnéven paradicsompaprika, amely a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, ám évszázados múlttal rendelkező típusa.
Szeptember 12-én, az Országház Főrendiházi Üléstermében, ünnepélyes keretek között került sor a díjak átadására – fotó: Berecz Valter
A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot – a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét – a Kárpát-régió egész területén. Szeptember 12-én, az Országház Főrendiházi Üléstermében, ünnepélyes keretek között került sor a díjak átadására.
A díjnyertes pályázók között szerepel a 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ, amely a Hungarikumnak számító Szentesi paprika egyik fajtájával, a pritaminnal nyerte el a kitüntető címet.
„Büszkék vagyunk rá, és nagyon jó visszajelzés számunkra ez a díj, ugyanis azt jelenti, hogy jó úton haladunk. A DélKerTÉSZ termelői mindent megtesznek annak érdekében, hogy egyre több jó minőségű magyar zöldség kerülhessen a boltok polcaira, és jusson el az emberekhez” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.
A díjnyertes pritamin története
A Hungarikumok Gyűjteményét gazdagító Szentesi paprika egyik kevésbé ismert típusa az étkezési pritamin paprika, vagy másnéven paradicsomalakú paprika (paradicsompaprika). Termesztése évszázados hagyományokra nyúlik vissza a szentesi régióban, amelyet elsősorban szabadföldben termesztettek.
A DélKerTÉSZ tagjai 2003-2006 és 2012-2014 között kisebb területen termesztettek paradicsom alakú paprikát, majd ezt követően egy időre háttérbe szorult ez az édes, vastag húsú paprikaféle, mígnem 2022-ben a Szövetkezet célkitűzésévé vált, hogy a bolgárkertészek által is szívesen termelt típust újra bevezesse és megismertesse a fogyasztókkal, és régi-új termékként színesíthesse vele termékpalettáját.
A termés vastag húsú, mélypiros színű, bogyója lapított gömb alakú, íze kiemelkedően édes, zamatos, C-vitamin tartalma pedig kiemelkedően magas. Köztudott, hogy Szent-Györgyi Albert paradicsompaprikából vonta ki ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint.
A 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ, amely a Hungarikumnak számító Szentesi paprika egyik fajtájával, a pritaminnal nyerte el a kitüntető címet – fotó: Berecz Valter
Fókuszban a környezetvédelem és energiahatékonyság
A DélKerTÉSZ kiemelt célkitűzésének tekinti a fenntartható fejlődést. A Szövetkezet tagjai a komplex, integrált termesztést tartják szem előtt, melynek része a biológiai növényvédelem, az oltott palánták és biostimulátorok alkalmazása.
A zöldségek termesztése során használt fóliákat és üvegházakat termálvíz felhasználásával fűtik. Kiemelt szempontként tekintenek a vegyszerhasználat visszaszorítására, így óvva a termőtalajt és a vizet a környezeti károktól, valamint biztosítva a fogyasztók számára a még biztonságosabb termékeket. Ennek köszönhetően 2014-ben elnyerték az Élelmiszerbiztonságért díjat.
A Szövetkezet csomagológépei papíralapú és biológiailag lebomló csomagolások használatára is alkalmasak, továbbá 2017 óta végeznek kísérleteket a témában, melynek fő célja a teljes átállás a fenntartható csomagolóanyagok alkalmazására.
A fenntarthatóságot és energiahatékonyság optimalizálását támogatja továbbá a 2020-ban létesített, úgynevezett VISSZ-VATT rendszerű napelem park, a 2023 során kialakított hőszivattyús rendszer, valamint az idei évi tervek között szereplő nagy teljesítményű energiatároló és aggregátor, mellyel 85%-ban tudják kiváltani a fosszilis villamos energiát.
A védjegyekkel történő minőségtanúsítás több mint negyedszázados múltra tekint vissza – fotó: Berecz Valter
Érték és Minőség Nagydíj
Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt.
A pályázat díjazottjai jó példákkal állnak elő, hiszen innovációjuk lényege, hogy az új ötleteikből új érték születik. Ez az új érték megjelenhet termékben, szolgáltatásban, vagy egy új üzleti modellben. Számukra fontos, hogy kiválóságukat a termékeiken viselt minőségtanúsító emblémával jelezzék, mely egyben egy megmérettetésen való győzelmet is jelent.
A védjegyekkel történő minőségtanúsítás több mint negyedszázados múltra tekint vissza. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy elődje a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy 1998 tavaszán indult útjára. E védjegyet – kiterjesztve a teljes Kárpát-régióra – követte 2018-ban a korszerű, nemzetközileg is bevezethető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy.