Megjelen a Magyar Államkincstár 56/2024. (X.11.) számú közleménye a 2024. évi operatív programok végrehajtásának támogatása iránti időközi kifizetési kérelmek, valamint a piacról történő árukivonás, be nem takarítás, zöldszüret műveletek előzetes bejelentésének benyújtásáról.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek az agrárminiszter által jóváhagyott operatív program megvalósított beavatkozásaihoz kapcsolódóan az uniós és a nemzeti forrásból származó támogatási igényük alapján az időközi kifizetési kérelmét adott évben

  • legfeljebb évi három alkalommal,
  • a tárgyévre tervezett kiadások 25%-a, vagy legalább 3 hónapot felölelő időszak tekintetében nyújthatja be a Magyar államkincstárhoz, mint Nemzeti Kifizető Ügynökséghez.

Az időközi kifizetési kérelem a támogatás azon részének kifizetésére irányulhat, amely az operatív program keretében már elköltött összegeknek felel meg.

Az időközi kifizetései kérelem esetében a jóváhagyható támogatásnak legfeljebb a 80%-a folyósítható. A támogatási összeg ki nem fizetett részét a Magyar Államkincstár az éves támogatási összeggel együtt fizeti ki.

A 2024. évre vonatkozóan az időközi kifizetési kérelmet

2024. október 31. 23:59:59-ig,

a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül KAÜ szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen keresztül, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapon kell benyújtani.

Az elektronikus űrlap az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Belpiaci intézkedések → Működési alapok támogatása 2023-2029 menüponton keresztül érhető el.

Mivel a Magyar Államkincstár elektronikus felületet biztosít a benyújtására, így nem rendszeresít papaíralapú nyomtatványt és az E-papíron keresztül benyújtott kérelmet sem fogadja el.

Az időközi kifizetési kérelemhez csatolandó dokumentumok és azok formátuma:

  • az időközi kifizetési kérelemben elszámolni kívánt egyes beavatkozások megvalósítását igazoló, a beavatkozás tényleges megvalósításában résztvevő partner(ek)nél, közreműködő(k)nél [alvállalkozó(k)nál], és a termelő szövetkezeteknél a beavatkozás végrehajtása során keletkezett, hiteles dokumentumok olvasható minőségben elektronikusan beolvasva [szkennelve, pl. pdf. formátumban], továbbá
  • piacról történő kivonás elszámolása esetén a B0570 számú Betétlap excel formátumban,
  • zöldszüret, illetve be nem takarítás elszámolása esetén a B0571 számú Betétlap excel formátumban.

További részletek és információk itt olvashatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock