Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel biztosít támogatást a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására. Mindezt a borpiaci nehézségek kezelése érdekében.

Értékesítési nehézségek

Az Európai Unióban az utóbbi évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, főként a két említett, rozé- és vörösborok esetében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére 2023-ban 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, maximum 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg Magyarországon támogatott módon. Ez azoknak a termelőknek jelenthet alternatív bevételi lehetőséget, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.

Hogyan állapítják meg a támogatás mértékét?

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, tehát egy liter bort 150 és 180 Forint közötti nettó áron veszi át a lepárló. Egy gazdálkodó maximum 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe.

A beszállított bor kizárólag védett eredetű (tehát oldalon alatt álló eredetmegjeleléssel ellátott) rozé- és vörösbor lehet, valamint a tényleges alkoholtartalma legalább 11,5 százalék. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, amit teljes mértékben át kell adnia a beszállító borászat számára.

A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenését követő néhány nap múlva már megnyílhat.

Egy gazdálkodó maximum 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be - fotó: pexels.com

Csökkenhet a kínálati nyomás

A kormány új intézkedése miatt az érintett esetekben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, ezzel pedig a szüret menetét könnyítenék meg. Bíznak abban, hogy a támogatás segít abban, hogy a magyar gazdák által megtermelt szőlőt magasabb áron tudják értékesíteni. A részletes támogatási feltételek a boraszat.kormany.hu/leparlas2023 oldalon érhetőek el.

Hasonló intézkedést vezettek be korábban Franciaország is.