Akinek van kertje, és van rá lehetősége, az egészen biztosan ad helyet benne néhány szőlőtőkének. A saját szőlő, a saját bor különösen büszkévé tesz bennünket. Még ha a szőlő nem is a legegyszerűbben termeszthető gyümölcseink egyike, megéri a fáradozást.

De ha nincs is olyan szerencsénk, hogy saját szőlőnk legyen, ez a gyümölcs akkor is gyakori vendég a házakban, akár szőlőfürt, akár bor vagy pezsgő formájában. A szőlő fogyasztása nagyon egészséges, és ráadásul igazán finom is, úgyhogy ne fosszuk meg magunkat tőle. Főleg, hogy még a látásunkat is javítani tudja. Így hát ne tévesszük szem elől a szőlőt! Adjunk neki helyet a kertünkben, és az asztalunkon is!

Ezek a szemek jót tesznek a szemednek

A sárgarépáról régóta tudjuk, hogy nem csak szebben fogunk fütyülni tőle, de fogyasztása nagyban hozzájárul a szem egészségéhez. Azonban a legújabb kutatások szerint a szőlőszemek is ringbe szállnak a répa mellett, és harcolnak szemünk egészségéért. A tanulmány szerint 4 hónap után, már napi néhány maréknyi szőlő is javította a szem egészségének kulcsmarkereit az időseknél - tudtuk meg a senior.hu cikkéből.

szőlő gyümölcs

A szőlő nagyon finom és egészséges. Különösen nagy öröm, ha saját kertünkben szüretelhetjük. Fotó: Shutterstock

Mindez annak köszönhető, hogy a szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressz következménye, a szőlő pedig gazdag a stressz ellen harcoló antioxidánsokban. A vizsgálatokat a Szingapúri Nemzet Egyetem kutatói végezték, az eredmények pedig szignifikáns növekedést mutattak a makula optikai pigment-sűrűségében, plazma antioxidáns kapacitásában és a teljes fenoltartalomban.

A szőlő az antioxidánsok és más polifenolok természetes forrása, képes az oxidatív stresszt csökkenteni, így jó hatással van a retinára, például a makula optikai pigment-sűrűség javulása által.

Nem csak a szemünk kívánja

A szőlő 80 százaléka víz, mégis kiemelkedő jelenőségű az egészségünk szempontjából. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe, vagyis vércukorszint-emelő hatása közepes. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó. A szőlő csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb izületi panaszok csökkentésében.

Magas A-, B-, C-, és K-vitamin tartalma mellett remek kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavforrás. Segít karbantartani az immunrendszert, és a szellemi és fizikai erőnlétet. Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel gátolja a hisztamin képződését, így segít csökkenteni az allergiás tüneteket.

Hátráltatja a daganatképződést, és javítja a hosszú távú memóriát. Minél érettebb, annál több benne az antioxidáns. Mivel hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni, és mag nélküli fajtákat fogyasztani.

Nincs még saját szőlőd? Így vágj bele!

Nem árulunk zsákbamacskát. A szőlő bizony igényes növény. Lesz vele feladat, de nagyon büszkék leszünk rá, amikor a kertben saját szüretet tarthatunk. Ehhez pedig az első lépés, hogy alaposan fontoljuk meg, hová kerülnek a tőkék. A szőlő kedveli a napos, védett helyet, és bár megél a legtöbb termőföldön, ha igazán jó termést szeretnénk, a mélyrétegű, tápanyagokkal és vízzel jól ellátott talaj az ideális a számára.

Az oltványoknak legalább 60x60 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásni. Előtte érdemes a talajt alaposan feljavítani érett istállótrágyával. Ültetés előtt az oltványokat állítsuk néhány órára vízbe, mert így lesznek képesek pótolni az elvesztett nedvességet. Ezután távolítsuk el az oldalgyökereket, és rövidítsük meg a talpgyökereket. Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen. Miután elvégeztük az ültetést, alaposan öntözzük meg. A szőlőnek támasztékra van szüksége, így állítsunk mellé karót, vagy egyéb támasztékot.

szőlő gyümölcs

A szőlő nagyon egészséges, és még a látásunknak is jót tesz. Fotó: Shutterstock

Amint a tőke kihajtott, szükség van a hajtások megválogatására. Ehhez tördeljük ki a túl sűrűn álló hajtásokat, azokat, amelyek nem nevelnek fürtöt, és a vadhajtásokat is. A megnyúlt hajtásokat meg kell kötözni, nehogy a szél eltörje azokat.

A nyár elején lesz ismét feladatunk a szőlővel, amikor is megjelennek a hónaljhajtások a levelek tövében, amelyek sűrűvé teszik a tőke lombozatát, megvonva tőle a napfényt. Ezeket emiatt ki kell törni, vagy ki kell vágni. A nyár második felében szükség lesz a csonkázásra. Ez a túl hosszúra nőtt hajtások bekurtítását jelenti.

Nagyon fontos, hogy ne maradjon el a permetezés sem. A legfontosabb a szőlő esetében a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás elleni védekezés. A permetezőszerbe keverhetjük a kártevők elleni szereket is, hiszen a szőlőmoly, az atka és a szőlőilonca is szereti a szőlőt.

Ősszel pedig, mivel a szőlőoltvány érzékeny a fagyra, kupacoljuk fel földdel úgy, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét védje a föld a hidegtől.

A bor is egészséges, ha mértékkel fogyasztjuk

A szőlő mellett a belőle készült bor mértékletes fogyasztása is jó hatással van az egészségünkre, hiszen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ennek oka, hogy a vörös szőlőszemek magjában, illetve héjában található flavonoidok csökkentik a koleszterinszintet, és gátolják a vérrögök kialakulását. A vörösborban található antioxidánsok fontos szerepet töltenek be a nátha kezelésében, és még az alvásban is segíthetnek.

A szőlő titkai

A szőlő termesztésének és fogyasztásának története szinte egyidős a civilizációval. Az első igazi szőlőtermelő vidék Grúzia területén húzódott. Kr. e. 7000-5000 közötti időszakból kerültek elő olyan leletek, amelyek ezt bizonyítják. Magyarország területén őshonos volt a ligeti szőlő, amelyből a kerti szőlő fejlődött ki.

Nem véletlen, hogy a szőlő népszerűsége azóta is töretlen, és a világon nagyjából 9000 féle szőlőfajtát művelnek. A világfajták mellett minden országban vannak őshonos fajtái. Hazánkban a legnépszerűbbek ezek közül a furmint, a kékfrankos és az olaszrizling.

Számtalan jótékony hatása ellenére vannak esetek, amikor a fogyasztása nem, vagy csak kis mértékben ajánlott, így TBC, asztma, tüdőgyulladás, cukorbetegség és bélhurut esetén nem ajánlott a fogyasztása.

Mivel a szőlő nem utóérő gyümölcs, fontos, hogy jókor szüreteljük le. Ehhez minden nap meg kell látogatni a tőkéket, és figyelni kell a szőlő színét és állagát. Minél élénkebb, telítettebb, annál jobb, azonban ha ráncosak a szemek, akkor már sajnos túlérett.

A szőlőnek érdemes hát helyet adni a kertben, és a tányérunkon is.