A tűzifa árát magától értetődő módon az is befolyásolja, hogy milyen a feldolgozottsági foka, a vastag, egy vagy két méteres fa lényegesen kevesebbe kerül, mint a kályhakész változat. Érdemes mérlegelni, megéri-e úgy is ezt vásárolni, ha a feldarabolásért, aprításért még pluszban fizetni kell valakinek...


Sajnos, Magyarországon még mindig gyakorlat, hogy a tűzifát mázsára árulják, pedig ez lehetőséget nyújt az átverésre, hiszen egyrészt a tűzifa valós súlyát szinte lehetetlen lemérni. Ha a telepen van is mérleg, a kiszállítás helyszínén már biztosan nincs. Másrészt a tűzifa súlyát jelentősen befolyásolja a víztartalma. Mivel szerencsés, ha a felhasználás előtt még otthon is legalább egy éven át szárítjuk a megvásárolt fát, nagy valószínűséggel a kiszállításkori egy mázsa egy év múlva már nem lesz annyi...

Ezért ajánlott mindig térfogatban venni a fát. Persze, a trükközés itt sem kizárt, mert a laikus nem feltétlenül tudja, mit jelent az űrméter, vagy az erdei köbméter, arról meg főleg nincs fogalma, hogy ránézésre mennyinek is kellene lennie bármelyiknek.

tűzifa

Az előző szezonhoz képest nem drágult a tűzifa, sőt – forrás: Pixabay

Az erdei köbméter például 1 méter hosszúra vágott, 1,7 méter magasra pakolt farönkökből egy méter hosszú rakást, sarangot jelent. Mivel a rönkök között mindenképpen marad hézag, ezért ahhoz, hogy 1 m3 tömör faanyagot kapjunk, 1,7 méter magasságig kell rakni a fát. Ebből már kiderülhet, hogy az 1 m3 és az 1 erdei köbméter nem ugyanannyi.

Nem szabad túlzottan sajnálni a pénzt a téli tüzelőre, mert az első pillantásra nagyon vonzó, de túl olcsó tűzifa gyakran nem legális forrásból származik. Ilyenkor nagyobb az esély rá, hogy gyenge minőségű, túl nedves, ami azon túl, hogy rosszul fűt, még kárt is okozhat a tüzelő-berendezésben.

Így viszont már az olcsó is drága lesz – ha pedig a fa lopott, az azt megvásárló orgazdának minősül, ami már büntetőjogi felelősséget is maga után von.


S akkor most lássuk az idei árakat!

Az előző szezonhoz képest nem mondható, hogy drágult volna a tűzifa, sőt, ágazati szakemberek tájékoztatása szerint országos szinten 15-20 százalékos csökkenés tapasztalható, azonban a sokféle kiszerelés közt nem könnyű eligazodni és kimatekozni, hogy valójában akkor mennyi is az annyi.

A Zalaerdő Zrt.-nél a vastag bükk és gyertyán köbmétere bruttó 34 290, a tölgyé és cseré 33 020, az égeré 24 130 forintba kerül. A hasított bükk, gyertyán és akác 48 895, a tölgy és a cser 46 355 forint. A kandallófa ömlesztett űrmétere (ez összerakva 0,54 köbméter) 28 575 forint, a tölgy és a cser pedig 27 305 forint. Kalodázva 66 040, illetve 64 770 forint.

A SEFAG Zrt.-nél a bükk és a gyertyán köbméterenkénti ára 31 750, a tölgyé és a cseré 30 480, az égeré 22 680 forint. A darabolt, aprított tűzifa ára a bükk, a gyertyán, a tölgy és a cser esetében is 46 ezer forint köbméterenként, az égernél 38 ezer. Kalodázva (1,1 köbméter) a bükk és a gyertyán 82 550, a tölgy és a cser 69 850 forint.


A NEFAG Zrt.-nél csak most, szeptemberben a keménylombos vastag tűzifa erdei köbméterenként egységesen 34 500 forintba kerül.

Az Egererdő Zrt.-nél a keménylombos tűzifa (fafajtól függetlenül) erdei köbmétere 33 ezer forintba kerül, a darabolt mázsáját 5690 forintért adják.

Az Ipolyerdő szécsényi telephelyén az akác, cser, tölgy, gyertyán 1 méter hosszban hasított tűzifa 52 000 Ft/m3, a darabolt tűzifa pedig 60 000 Ft/m3 áron vásárolható meg.

Aki tűzifát szeretne vásárolni, annak érdemes körülnéznie Piacterünkön is, ahol például méteres lakossági keményfát erdei köbméterben 36 000 forintért vásárolhatnak.