A forró tea fogyasztása azonnal növeli a kreativitás egy fajtáját, az úgynevezett divergens gondolkodást egy friss kutatás szerint. A divergens gondolkodás a kreativitáshoz kapcsolódó fogalom, mely nem szokványos, eredeti gondolkodásmódot jelent. A divergens gondolkodású ember számára nincs egyetlen jó válasz, fantáziája és alkotóképessége segítségével lehetséges válaszok egész sorát produkálja. Képes látszólag egymástól független, össze nem tartozó elemek között kapcsolatot felfedezni és így valami újat teremteni.

A vizsgálatban részt vevő emberekkel egy tesztet végeztettek el, miután vagy egy csésze forró vizet, vagy egy csésze fekete teát ittak. Az egyik tesztben építőkockákat kellett vonzó dizájnba rendezni, egy másikban pedig egy tésztaboltot kellett elnevezni. A teázók mindkét tesztben legyőzték a forró vizet ivókat.

Más tanulmányok a teaivást a konvergens gondolkodással hozták összefüggésbe. Az azonban egyelőre rejtély, hogy pontosan miért van a tea ilyen hatással a kreativitásra.

tea

A forró tea fogyasztása azonnal növeli a divergens gondolkodást – fotó: Shutterstock

A teázóknak nem volt jobb a hangulatuk, és a koffein vagy a teanin sem volt elég a nagy különbség kialakulásához. Emellett a koffein és a teanin hatása kicsit később érvényesül, és a vizsgálatban részt vevők a teázás után néhány perccel már elvégezték a kreativitási tesztet. A teakészítés rituáléjával sem lehetett összefüggésben, mivel a vizsgálatban részt vevők nem maguk készítették el a teát.

A tanulmány szerzői azt írják: "Ez a kutatás hozzájárul a tea kreativitásra gyakorolt funkciójának megértéséhez, és új utat kínál az étel- és italfogyasztás és az emberi kogníció javulása közötti kapcsolat vizsgálatához. Két biológiai összetevő, a koffein és a teanin jótékony hatással van a figyelemre, amely a kognitív funkciók nélkülözhetetlen része. A résztvevőink által felszívott teaösszetevők mennyisége azonban viszonylag kicsi volt. Emellett a teanin inkább a hosszú távú, tartós figyelemfeldolgozást segíti elő, mint a rövid távú, pillanatnyi figyelemfeldolgozást."

Tehát egyelőre nem lehet tudni, miből ered az, hogy a teafogyasztás a kreativitás növekedését okozza, a hatás azonban a kutatási eredmények alapján egyértelmű.

Forrás: in.hu