A Baszkföldi Egyetem biológiai és ökológiai kutatói – termesztőkamrákban végzett kísérletek alapján kimutatták, hogy a hajdina a búzánál jobban képes elviselni a szárazságot, ami a klímaváltozás nyomán fokozódó hőség és szárazság közepette, főleg spanyolországi viszonylatban kiemelt jelentőséggel bír.
A kutatók szerint sürgősen olyan gabonafajokat és fajtákat kell keresni, amelyek képesek elfogadható mennyiségű termést produkálni, ilyen lehet a hajdina is – fotó: pixabay.com
Világviszonylatban ez azt jelenti, hogy egy olyan növényfaj biztonságos előállítása kerül veszélybe, amely emberek millióinak alapvető kenyérgabonáját képezi.
Az adatok, azt mutatják, hogy Spanyolországban a légkör szén-dioxid szintje az elmúlt évtizedekben exponenciálisan növekedett, és ezért a jövőben a hőség és a vízhiány fokozódásával kell számolni.
Emellett az átlaghőmérséklet 3 Celsius fokkal emelkedhet, az extra szárazság és hőség időszakai pedig meghosszabbodnak, ami lényegesen csökkentheti a jelenleg termesztett gabonafajták terméseredményeit.
Fentiek alapján, a kutatók szerint sürgősen olyan gabonafajokat és fajtákat kell keresni, amelyek képesek elfogadható mennyiségű termést produkálni a megváltozott körülmények között is.
Ilyen növény lehet a hajdina, amely botanikailag nem tartozik a gabonafélék közé, amint azonban több ország – pl. Lengyelország és Oroszország – gyakorlata bizonyítja, kiválóan alkalmas búzából készült termékek helyettesítésére, sőt étrendi hatása a búzánál előnyösebb.
A Javier Simon, vezető kutató irányításával végzett kísérletek alapján a Baszkföldi Egyetem javasolja az ország gabona-ellátásában a búzát és a szintén nagy vízigényű kukoricát részben hajdinával vagy esetleg cirokkal helyettesíteni.
A spanyol kutatások eredményeit az Environmental and Experimental Botany folyóiratban tették közzé.
Forrás: ehu.eus/es