Akik ismerik ezt a keleti gyógynövényt azok a halhatatlanság növényének nevezik, de nagyon sokan még csak nem is hallottak a gulanról, azaz a jiaogulan növényről, amely ma már nemcsak a kínai orvoslásban népszerű, hanem a nyugati gyógyítás kultúrájában is egyre közismertebb.

A jiaogulan vagy más nevén a gulan egy kevésbé ismert ázsiai növény

A kínaiak elsősorban azért használják, hogy száz évig, vagy még annál is tovább élhessenek. Őshazája Ázsia: Kínában, Észak-Vietnámban és Japánban elterjedt – írja az egy.hu.

Neve legelőször egy 1406-ban írt orvosi könyvben olvasható, ahol a jiaogulan élelmiszerhiány vagy éhínség esetén kiválóan alkalmazható táplálékként van megnevezve.

Később 1578-ban Li Shi Zen az Alapvető tudnivalók a gyógyszertanról című könyvében már úgy beszélt róla, mint egy olyan gyógynövényről, amelynek sok pozitív hatása van: kiválóan alkalmazható különböző vérzéseknél, ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására.

A kínaiak szerint olyan, mint a ginzeng, csak annál sokkal jobb

Kína déli részén serkentőként használták, munkába indulás előtt megitták a belőle készített teát, hogy jobban bírják a fizikai terhelést, majd a munka végeztével is ittak belőle, hogy megszüntesse a kimerültséget.

Az első tudományos kutatást 1972-ben végezték vele kapcsolatban, amikor megállapították, hogy a jiaogulannal jó eséllyel kezelhető a hörgőgyulladás.

1977-ben a japán Takemoto professzor szaponinokat is talált a növényben, amelyek bár megegyeznek a ginzengben találhatókkal, de amíg a ginzeng csak 28 szaponint, addig a gulan 82-t tartalmaz, így erősebb a hatása. 1984-ben további három teszt segítségével bebizonyították, hogy a jiaogulan emeli a teljesítőképességet, gátolja a tumorképződést, és adaptogén hatásai is vannak.

A növénynek sok pozitív hatása van: kiválóan alkalmazható különböző vérzéseknél, ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására – fotó: flickr.com

A gulan egy adaptogén növény

Az adaptogén hatás és az összetevői révén:

  • képes fokozni a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenálló-képességet,
  • pozitívan módosíthatja a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben,
  • helyreállítja a homeosztázist,
  • visszaállítja az egyensúlyt mind a szív- és érrendszer, az emésztő-, ideg- és immunrendszer, mind a szaporítószervek esetében egyaránt.
  • antioxidáns hatással is bír – csökkenti a szabadgyököket, és emeli a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsának, az úgynevezett SOD-nak a mennyiségét, ami meghatározza a várható élettartamot,
  • kilencven százalékos hatékonysággal szünteti meg az álmatlanságot,
  • kedvezően hat a vérnyomásra,
  • serkenti a szívműködést,
  • elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, megnöveli a limfociták aktivitását,
  • képes megvédeni a májat különböző mérgező anyagoktól.

A gulant elsősorban gyógyteaként alkalmazzák

Emellett előállítható belőle alkoholos kivonat (tinktúra), kapszula és gyógyszer is. Teát a szárított vagy frissen szedett leveleiből lehet készíteni: egy liter vízhez egy maréknyi tealevelet kell adjunk. A leveleket öntsük le 80 fokos vízzel, 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

Mivel a gulan télálló (-10 fokig bírja) növény, ezért hazánkban is termeszthető. A föld feletti része télen elfagy, de tavasszal újra kihajt. Ha szobában neveljük, akkor egész évben fejlődik.

Kúszónövényként mindig biztos támasztékot igényel,  kétlaki növényként a magfogáshoz szükségünk lesz két, ellentétes nemű egyedre. A magot vetés előtt egy napig langyos vízben kell áztatni, majd két centiméter mélyre elvetni és 20 °C fokon csíráztatni. Kedveli a napos helyeket kedveli – akár balkonládába, fűszer- és konyhakertbe, sziklakertbe is ültethető. Ha jól érzi magát, akkor akár a négy méteres magasságot is elérheti.

Indexkép: flickr.com