A London északi részén található Cranfield Egyetem tudósai 15, világviszonylatban is híresen büdös sajtot teszteltek, hogy megállapítsák, melyiknek a legrosszabb a szaga. Embereket is megkértek, valamint egy számítógéphez csatlakoztatott „elektronikus orrot" is használtak a sajtok szagának rangsorolására, és kiderült, hogy a Vieux Boulogne jóval büdösebb az összes többinél.
A Vieux Boulogne egy pasztörizálatlan, préselés nélküli kézműves sajt, amely tehéntejből készül. Antoine Bernard és Philippe Olivier fejlesztette ki 1982-ben, és a négyzet alakú sajt gyorsan híressé vált „testszag és tehéntrágya keverékeként" leírt erős illata miatt. Olyan büdös, hogy Franciaországban tilos tömegközlekedési eszközön fogyasztani.
Íze azonban meglepő módon sima, lágy, mely egyáltalán nem felel meg az illatának. Ennek oka, hogy nem maga a sajt okozza a kellemetlen szagot, hanem a körülötte lévő narancsszínű kéreg.
A két hónapos érlelési idő alatt a Vieux Boulogne sajtokat sörrel mossák, ami jellegzetes narancsszínű megjelenést és illatot kölcsönöz nekik, azonban a sörben lévő baktériumok és a tehéntej enzimjei közötti kölcsönhatás miatt egy rendkívül szúrós szag alakul ki.
A Cranfield Egyetem tudósai 2004-es sajtszagtesztjük után 2007-ben egy fejlettebb elektronikus orral végeztek egy második tesztet, melynek eredményeként a Vieux Boulogne maradhatott a cím birtokosa, és ez azóta is változatlanul így van.
Forrás: termeszeti.hu
Az indexkép csupán illusztráció (Shutterstock)