A citrom pontos származása ismeretlen, de a genetikai vizsgálatok szerint Kelet-Ázsiából származik, és két jelentős citrusféle keresztezéséből született: a keserű narancsból és a cédrátcitromból. Érdekesség, hogy a keserű narancs szintén egy hibrid, a pomeló és a mandarin keresztezéséből jött létre.
Egyetlen közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani, miközben kalória- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Kiváló forrása a folsavnak és a káliumnak, azonban túlzásba vitt fogyasztása felerősítheti a reflux okozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, elősegítve a fogszuvasodást.
A citrom fogyasztásának egészségügyi előnyei
1. Csökkenti a stroke és a szívbetegségek kockázatát, valamint a koleszterinszintet
A rendszeres citromfogyasztás csökkentheti az iszkémiás stroke kockázatát, amelyet az agy vérellátását akadályozó vérrög képződése okoz. A citromban lévő C-vitamin és flavonoidok javítják az érrendszer működését, és csökkentik a gyulladást, illetve az érszűkület kialakulásának veszélyét. A C-vitamin szívvédő tulajdonságairól egy 2015-ös amerikai tanulmány is beszámolt: az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin is. A limonin és E-vitamin napi rendszerességű alkalmazásával egyetlen hónap alatt 20-30 százalékkal csökkenthető a magas koleszterinszint.
2. Fokozza az emésztést, és mérsékli a gyomorégést
Rostokban gazdag, így segíti a bélműködést, megakadályozva ezzel a székrekedést is, a leve pedig gyomorégés esetén is segít, mert semlegesíti a gyomorsavat.
3. Támogatja az immunrendszer működését, és lerövidíti a megfázás időtartamát
A C-vitamin szedése csökkenti a megfázás tüneteit és ezáltal a megfázás időtartamát, továbbá fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Emellett antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez.
4. Segít a vashiány okozta vérszegénység megelőzésében
Vashiányos vérszegénység esetén érdemes beiktatni az étrendünkbe a citromot, mely nemcsak tartalmaz némi vasat, de elő is segíti a vas jobb felszívódását.
A citromnak számtalan jótékony hatása van – fotó: Pixabay
5. Segít az egészséges bőr megőrzésében
A C-vitamin ismert a bőrre gyakorolt jótékony hatásairól is. Egy tanulmány szerint a C-vitamin fogyasztása segít növelni a kollagénszintet, ezáltal csökkenti a ráncokat, és összességében javítja a bőr textúráját. Emellett csökkentheti a napozás és a környezetszennyezés okozta károsodásokat is. Narancsbőr ellen is hatásos – a citromos fürdő serkenti a nyirokkeringést, így csökkentheti a cellulitis tüneteit.
6. Segít a fogyásban
A citromos víz a fogyókúrázók népszerű itala, hiszen olyan növényi vegyületeket tartalmaz, melyek összefüggésbe hozhatók a fogyással és a zsírégetéssel. Kiváló továbbá az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. A citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva vagy lereszelve pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek összetevőjeként.
7. Segít a vesekövek elleni küzdelemben
Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.
8. Serkenti a gondolkodást
A citromillat segít a figyelem és a koncentráció növelésében.