Az édesburgonya nagyon finom, de mivel hazánkban még csak nemrég vált igazán ismertté, ezt csak kevesen tudják. Éppen ezért lenne fontos, hogy minél többen termesszék a kertjükben, hiszen aki egyszer megkóstolja, az többé egészen biztosan nem akar róla lemondani.
Ráadásul kiváló köret, de még süteményt is készíthetünk belőle, ha pedig egyszer kipróbáljuk a sültkrumpli helyett, egészen biztosan nem fogunk tudni többé lemondani róla. És hát nem is kell, különösen akkor, ha a saját kertünkben is van belőle. A batáta édes íze pedig még a legmakacsabb, zöldségeket utáló gyerek számára is meghozza a kedvet az egészséges táplálkozás felé. Úgyhogy, batátára fel!
Ismerd meg a batátát
A batáta a trópusokon terem és óriási gazdasági jelentősége van. Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte mint kerti dísznövény, mely legkedveltebb fajtája a Blackie, amelynek fekete levelei és levendula színű, trombitához hasonló virága van.
Azonban kétségtelen, hogy igazán az élelmiszer változata népszerű. Ráadásul nem csupán emberi táplálék, hanem levélhajtásai állati zöldtakarmányként is felhasználhatóak. Az édesburgonya a fejlődő országokban is igen gyakori táplálék. Nem véletlen tehát, hogy a világ élelmezésében betöltött szerepe nagyon jelentős, hiszen egyike a tíz legfontosabb növényünknek. Hazánkban is nagyon népszerű lett az elmúlt időszakban, így 2004-ben a Tápiói 96 fajta állami elismerésben részesült.
Az édesburgonyát elsősorban a gumójáért termesztjük, ami a föld alatt, a növény gyökereinek megvastagodásával keletkezik. A gumó a fényen nem fejlődik. Alakja és gumójának hossza változó, a gömbölyűtől az orsóformáig terjed. Mérete is jelentős eltéréseket mutat, hiszen a néhány centistől a huszonöt-harminc centiméter hosszúságúig, minden féle batáta megtalálható. Sőt, akadnak másfél kilós gumók is. A gumók vége általában kihegyezett, a hús színe a fehértől a narancssárgáig terjed.
A batáta termesztése egyáltalán nem bonyolult, ha tudjuk a titkait. Fotó: Shutterstock
Így legyen batáta a kertedben
A batátát nem csak a gyökeréért érdemes termeszteni, hanem szép dísznövény is válhat belőle. Szív alakú és élénk zöld vagy akár piros levelei kiválóan mutatnak, tavasztól egészen őszig. Azonban nem olyan magától értetődő a nevelése, mint gondolnánk.
1. A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a növény nem közvetlenül a gyökérgumóból fog nevelkedni. Először a a gumót félig vízbe eresztve hajtassuk, majd amikor a hajtások elkezdenek levelet hozni, le kell választani őket a gumóról és vízben gyökereztetni, majd miután megtörtént a gyökeresedés, el is lehet ültetni.
2. Először mindenképpen cserépbe ültessük, hogy ne ártsanak meg a gyenge kis növénynek a tavaszi fagyok. Amikor már kellően erős, és elmúltak a tavaszi, fagyos időszakok, bátran kiültethetjük a kertbe.
3. Mindenképpen napos helyet válasszunk neki, mert a batáta nagyon kedveli a napfényt.
4. Emellett gondoskodjunk róla, hogy rendszeresen és intenzíven öntözzük. Bár a szárazságot is bírja, akkor hoz igazán méretes termést, ha bőségesen ellátjuk vízzel.
5. A palántákat egy méteres sortávolságra és harminc centiméteres tőtávolságra ültessük. Fontos, hogy a palántáknak csak az első két levele legyen a föld felett, a többi része kerüljön a föld alá.
6. Mivel könnyen több méterre is elfuthat, tépjük le az indáit. Ezáltal a gumók is jóval nagyobbak lesznek.
7. Az édesburgonyát az őszi fagyok előtt kezdjük el betakarítani. A betakarítása nem egyszerű, hiszen a tőtől akár egy méter távolságra is találhatunk gumókat. A gumókat felszedés után kézzel tisztítsuk meg, majd tegyük őket száraz helyre úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. 20 Celsius-foknál hűvösebb helyiségben ne tartsuk, mert a gumó nem fogja bírni a hideget. Fontos, hogy a tárolás megfelelő páratartalom mellett történjen.
8. A batáta azért is nagyon egészséges, mert mivel nincs túl sok ismert betegsége, nem igényel semmilyen vegyszeres beavatkozást. Azonban a különféle rágcsálók szívesen falatoznak belőle.
Ezt tedd a batátával
Először is próbáld ki, hogy a szokásos hasábburgonyát lecseréled batátára. Nem fogod megbánni! Akár nassolni is lehet belőle, hiszen csodás, édes íze, és fantasztikus, narancssárga színe miatt nem lehet abbahagyni a falatozást.
Nem csak a gumót, de a leveleket is felhasználhatjuk, hiszen kitűnő saláta készíthető belőlük. Az édesburgonya gumója ugyanolyan sokféleképpen felhasználható, akár a burgonya. Fogyaszthatjuk főzve, sülve, szárítva, de akár lisztté őrölve is. Konzervként is árusítják, feldolgozott formában bébiételek alkotóeleme, de chipsként is nagyon finom.
Aki egyszer megkóstolja, nem fog lemondani a batáta chipsről. Fotó: Shutterstock
Ne csak köretként gondoljunk rá, hiszen ha kivájjuk a belsejét, akár sajttal, tejföllel, hússal vagy zöldségekkel is meg tudjuk tölteni. De akár krémlevest is készíthetünk belőle, sőt, még muffinba is tehetjük. Turmix formájában is kiváló, és remek párosítás mellé az alma, a narancs, vagy a sárgarépa.
Ezért fogyassz sok batátát
A batáta magas C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, kálium, réz és a mangán tartalma miatt is nagyon egészséges. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, ezért még a cukorbetegek is fogyaszthatják.
Az édesburgonya támogatja a keringést. Jelentős B6-vitamin tartalma miatt segít csökkenteni a magas homocisztein szintet, mely például a szívroham kialakulásáért is felelős. C-vitamin tartalmának köszönhetően ösztönzi az immunrendszer helyes működését, és fontos szerepe van a csontok és a fogak egészségében. De a bőrünk is hálás lehet a fogyasztásáért, hiszen segít a kollagéntermelésben, és a sebek gyógyulási idejét is felgyorsítja.
De ha ez még nem lenne elég meggyőző, el kell, hogy áruljuk, hogy az édesburgonya abban is kiemelkedik a többi zöldség közül, hogy D-vitamint tartalmaz. Ez nem csupán az idegeket, a bőrt és a fogakat védi, de az egészséges csontképzéshez is elengedhetetlen. 100 g édesburgonya 33 mg kalciumot tartalmaz, amely segíti a csontok fejlődését.
Az édesburgonya lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz. Mivel a felszívódás elnyújtott, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszú ideig lát el minket energiával, hosszan fenntartva így a jóllakottság érzését. Fogyasztásával a stressz is lecsökkenthető, hiszen sok magnézium van benne, mely oldja a stresszt. Emellett fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer megfelelő működésében és a vérnyomás stabilizálásában is.
A gumók ezen kívül sok káliumot is tartalmaznak. mely jelentős szerepet tölt be a szívritmus szabályozásában és az idegsejtek közötti jelátvitelben. Segíti az izmok ellazulását és szabályozza a veseműködést. Fogyasztásakor a természetes cukrok lassan szívódnak fel, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Élénk narancssárga színe már messziről elárulja, hogy sok béta-karotint tartalmaz. Ez a vegyület fontos antioxidáns, ezen kívül az A-vitamin nélkülözhetetlen provitaminja. Ez fontos szerepet játszik az egészséges látás megtartásában. Erős gyulladásgátló hatása van, és segíti a sebek gyógyulását.
Ezen kívül még finom is, így ha igazán különleges és egészséges ételt szeretnénk a családi asztalra tenni, vágjunk bele a batáta termesztésébe, és készítsünk belőle rengeteg finomságot.