Egy új kutatás szerint a mérsékletes étcsokoládé-fogyasztás - nagyjából napi 6 gramm - jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a stroke kockázatát - írta meg a Verywell Health.
A nem túlzásba vitt étcsokoládé
A szakértők elmondása szerint az egészséges táplálkozási szokások megőrzése mellett a nem túlzásba vitt étcsokoládé fogyasztása jót tehet az egészségünknek. Olyan előnyei vannak, mint a szív egészségének javítása, amit a benne található flavanoloknak köszönhet. Ezek a flavonoidok egyik típusa, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek elnyelhetik a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabad gyököket. Emellett csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, megakadályozhatják a cukorbetegség kialakulását, nem utolsó sorban növelhetik az erek rugalmasságát, aminek hatására csökkenhet a vérnyomás.
Nincs konkrét ajánlás
A kutatásokból még mindig nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen nem könnyű konkrét ajánlásokat adni a csokoládé fogyasztásával kapcsolatban. Most egy 8 éven át tartó vizsgálat eredményeit tették közzé, amelyben közel 20 ezer ember vett részt. Arra jutottak, hogy akik naponta átlagban 6 gramm csokoládét fogyasztottak, azoknál 39 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham és a stroke kockázata. Ez nagyon kis adagot jelent, hiszen egy tábla csokoládé 100 grammos, így nagyjából fél szeletről beszélhetünk.
Megjegyezték, hogy a tanulmányban nem tettek különbséget az ét- és a tejcsokoládé között, így annak sincs minden veszve, aki a tejcsokoládét szereti jobban. Bár az is köztudott, hogy az étcsokoládé egészségesebb választás, hiszen nem nyomják tele plusz cukorral és adalékanyagokkal - legalábbis a jó fajtákat.
Támogatja a szív- és érrendszert
Egy másik kutatásából pedig az derült ki, hogy a csokoládé hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentésére. Ebben azt vizsgálták, hogy milyen gyakran fogyasztották az emberek ezt az édességet. Egy 2011-es tanulmány szerint, amiben Európából, Ázsiából, és Észak-Amerikából 114 ezer ember vett részt, kiderült, hogy aki hetente több mint kétszer fogyasztott csokoládét, annál 37 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásnak kockázata.
Fontos a mértékletesség
A cikkben figyelmeztetnek arra, hogy bár a csokoládénak számos pozitív hatása lehet, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk azt. Mivel energiadús élelmiszerről van szó, így könnyen túlzásba lehet esni, ami hízáshoz és betegségek kialakulásához vezethet.
A minőségi étcsokoládéval nem lőhetünk mellé - fotó: pexels.com
További kutatásokból pedig azt szűrték le, hogy nincsen jelentős hatása sem a mentális, sem a fizikai életminőségre, ha valaki rendszeresen fogyaszt vagy nem fogyaszt csokoládét. A mérsékelt mennyiségű édesség viszont hozzájárulhat a hosszabb élethez anélkül, hogy felborítanánk az egészséges táplálkozási szokásainkat. Ehhez viszont az kell, hogy véletlenül se lépjük túl a napi kalóriaigényünket, ne helyettesítsük csokoládéval az étkezéseinket.