Habár azt gondolhatnánk, hogy májusban már letudtuk a paradicsom palántázásával járó feladatokat, ez nem így van. Ugyanis most nagyon könnyedén meg tudjuk hosszabbítani azt, hogy friss paradicsomot szüretelhessünk a kertünkből, ha a kacsolás során nyitott szemmel járunk.

paradicsom bokrai ugyanis gyakran elöregednek a nyár végére, így érdemes újakat ültetni, amelyek egészen sokáig ellátnak még minket friss paradicsommal. Így hát ne maradjunk le róla, és legyen minél több paradicsom a kertünkben. Akár októberig is szüretelhetünk, ha az időjárás is mellettünk áll. A be nem érett paradicsomokból pedig lehet savanyúság, vagy tegyük fel őket egy befőttesüvegben a szekrény tetejére, és be fognak érni.

Így palántázd júliusban a paradicsomot

A paradicsom tövei a levelek hónaljából hajtásokat fejlesztenek, amelyeket érdemes eltávolítani. Ezt nevezzük kacsolásnak. Azonban ha találunk a paradicsom tövén egy-egy erősebb hajtást, akkor abból kiváló palánta lehet. Vágjuk le a tőről, majd ültessük cserépbe, és amint megerősödik már ki is kerülhet a kertbe.

Akár cserépben is maradhat, így ha előbb jön a hideg, a konyha melegében még be tudja érlelni a termését. De magaságyban is termeszthetjük.

Így neveld a paradicsomot, akár magaságyban

Mivel némelyik fajtája a paradicsomnak elég terebélyes, így ügyelni kell rá, hogy melyik fajta kerülhet a magaságyba. A bokor alakú, determinált fajtákat 50x50 cm-re, a folytonos növésűeket 70x70 cm távolságra ültessük egymástól, és az utóbbiakat karózni is szükséges, különben el fognak feküdni.

Nagyon fontos azonban, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak. Így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.

Mivel sajnos nem csak mi szeretjük a paradicsomot, célszerű rögtön permetezni is. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek ugyanis megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a magaságyat.

paradicsom

Júliusban sem késő palántázni a paradicsomot. Fotó: Pixabay

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

Nagyon fontos, hogy a paradicsomnak adjuk meg azt, amire szüksége van. Ügyeljünk rá, hogy ki legyen karózva, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy hol kell még felkötni. Ha ugyanis nem segítjük a karózással, a termés súlya alatt hamar a földre kerülhet a növény, amely egyenes út ahhoz, hogy elrothadjon, és vele a termés is.

paradicsom termés

Ha júliusban palántázunk, egész ősszel friss paradicsomot szüretelhetünk. Fotó: Pixabay

Ahogy egyre melegebb van, nagyon fontos, hogy a paradicsom soha ne száradjon ki, azonban ne álljon a pangó vízben se. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak, és a gombás fertőzések is hamarabb felüthetik a fejüket.

A paradicsom ágyását folyamatosan gyomláljuk, és rendszeresen vizsgáljuk meg a növény leveleit, termését. Ha nem tűnik egészségesnek, akkor egészen biztosan közbe kell lépnünk, ha nem akarunk lemondani a finom termésről.

Ezért nem maradhat el a kacsolás

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen, és minden energiáját a termés hozatalára és növelésére fordíthassa.

Ezért egyél sok paradicsomot

A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal. A tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni krémet készítenek.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket. Étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

Ezért adjunk esélyt júliusban a paradicsomnak, hogy sokáig ellásson minket friss termésével.