Spórolunk-e bármit is, ha benne hagyjuk a szárítóban a terményt napokig? Mit tegyünk, ha a legnagyobb gondosság ellenére begyulladt a szárítóban a termény?

kukorica

Sok helyen már néhány napja áll a termény a toronyban, sőt az előrejelzések szerint még napokig nem is indulhat újra a betakarítás – fotó: pixabay.com

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása összekuszálta a szálakat. Sajnos vannak olyan területek, ahol tönkre tett mindent. Máshol a napraforgót szárítják, vagy a szóját, cirkot, sőt a kukoricát, már ahol kell egyáltalán. A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.

A napraforgó a több napi állás során betömörödik, az olajtartalma és a maghéj érdessége miatt könnyen összetapad, felboltozódik a szárító belsejében.

Fennáll a veszélye, hogy be fog gyulladni, ha ismét beindítják a szárítót.

A cirok szárítása még veszélyesebb

Nem egyszerre érik meg a mag, az érett magnál megnyílik a magház, ezt könnyen kicsépeli a kombájn, azonban a többi a magházba zárva, kis szárcsonkkal levél- és szárdarabokkal keverve érkezik a szárítóhoz. Veszélyes kombináció!

cirok cirok

Cirok magházzal, magház nélkül – forrás: cirok.hu

Nos, ez is könnyen összeáll, azaz boltozódik a szárítóban.

Az elakadást segíti, hogy többszáz háztető formájú légcsatorna van a szekciókban egymástól 5-8 cm-re a legelterjedtebb keresztáramú szárítóknál. Ez nem azt jelenti, hogy a “más rendszerű” szárítókban nem keletkezhet elakadásból tűz, pl. a gyűrűaknás, vagy egyéb zárt terményoszlopos szárítókban.

Sok helyen már néhány napja áll a termény a toronyban, sőt az előrejelzések szerint még napokig nem is indulhat újra a betakarítás.

Miként csökkenthető a begyulladás kockázata?

  • Le kell üríteni a szárítót és felülről lefelé haladva átvizsgálni, és megszüntetni az esetleges boltozódásokat. Nem elég, hogy minden nap egy kicsit megmozgatjuk, azaz bekapcsoljuk az ürítést egy rövid időre.
  • Ha újra indulhat a betakarítás, a leürített tömeget visszatöltjük a toronyba.
  • Minden terményre érvényes, hogy legjobb a folyamatos 24 órás üzemeltetés. Ha mégis le kell állni, akkor először lekapcsoljuk a gázégőt és az ürítést, a ventilátorokat még 20 percig járatjuk. A cél, hogy a korábbi melegítés hatására magfelszínre törő nedvességet elpárologtassuk. Csökkentve az összetapadás esélyét.

Nagyon fontos, hogy a szárítót a kukorica szárításának megkezdése előtt is tüzetesen vizsgáljuk át. Nem maradhat benne napraforgópor, egyéb maradvány, mert be fog gyulladni.

Kifizetődő döntés, ha szezon közben 10-14 naponként a kukoricát is leürítik, mert a felső részen csapdába esett könnyű fajsúlyú szemét csak így távolítható el, gázégő és vantilátor használata nélkül.

A cirok szárítása különösen veszélyes, ezért külön foglalkozunk vele.

A folyamatos üzemeltetés kiemelten fontos. Ha bármilyen okból csak egy műszakban tudnak szárítani, akkor reggel töltsék fel a tornyot, leálláskor pedig ürítsék le minden nap.

Mi a teendő, ha mégis begyulladt?

A szárító kezelője az összes érzékszervével szárít.

A kisebb méretű szárítókon is áthalad 100.000 m3 levegő óránként, ami a kezdeti fázisban lévő öklömnyi méretű beizzás által keltett füst észlelését nehezíti. A szárítót kezelő, kiszolgáló szakemberek gyakran a toronyba telepített hőérzékelőket is megelőzve, előbb érzik meg a füstöt, így még hamarabb kezdhetik meg a beavatkozást:

  • gázégőt, ventilátort azonnal leállítani, plusz levegő nélkül az öngerjesztő égési folyamat lassul
  • meggyőződik a veszély nagyságáról, kisebb gócot ki is lehet dobni a toronyból, ha elérhető helyen van
  • ha nagyobb a baj, azonnal megkezdi a torony leürítését (megfelelő, ha 2-5 percen belül kiürül)
  • ha maradtak fenn izzó darabok, azokat is el kell távolítani

A figyelem felkeltése volt a célunk, ha többet akar tudni, töltse le a “Mit tegyünk szárítótűz esetén?” című anyagot, melyben praktikus tanácsokat megoldási javaslatokat talál.

Bizonyára sok szakember évek óta a fentiek szerint jár el, nekik gratulálunk.

Még egy ajándék, nagy értékű prezentáció sok képpel, videóval, melyben a begyulladáshoz vezető tényezőket vesszük sorra. Ingyen letölthető erre a LINKRE kattintva.

Dr. Speiser Ferenc Péter a precíziós szárítás szakértője

DryerDoctor Kft.