A lime jótékony hatásai
A lime egy nagyon egészséges, ázsiai eredetű gyümölcs, amelyet a gyarmatosítók terjesztettek el az Újvilágban.
Az immunrendszer működtetésében a C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik, melyet a lime is nagymértékben tartalmaz. A Földközi-tenger medencéjének keleti vidékén már i. sz. 1000 körül kezdett elterjedni ez a vitaminforrás, a 12-13.századtól pedig Európában, majd a nagy földrajzi felfedezéseket követően a tengerentúlon is fogyasztották.
A lime C-vitamin-tartalma fokozza a fehérvérsejtek hatékonyságát, és ezzel az egész szervezet általános állapotára és ellenálló képességére is jótékonyan hat. A C-vitamin segít megőrizni az erek rugalmasságát is, ami elengedhetetlen a vérnyomásproblémák megelőzéséhez és a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédéséhez. Mindezek mellett a C-vitamin véd az érelmeszesedéstől is.
Ez az ázsiai eredetű gyümölcs, mely az ottani gasztronómiának azóta is fontos szereplője, a fogyókúráknak is hatékony eleme lehet. A hasi zsírpárnák ellen ugyanis jótékonyan hat a lime-ban található polifenol, így a gyümölcs nedvéből egy pohár vízbe csepegtetve hatásos fogyókúrás ital készíthető. Naponta néhány pohár felgyorsíthatja a megfelelő étrend és napi mozgás mellett várható súlyvesztést.
Egy lime leve fedezi a napi C-vitamin-szükségletünknek legalább a harmadát. Ez bőrünk feszességének is jót tesz, ugyanis a C-vitamin támogatja a szervezet kollagéntermelését, ami segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.
A lime citrát nevű természetes vegyülete segít megakadályozni a vesekőképződést.
Az antioxidánsok, melyek segítséget nyújtanak a szabad gyökök lekötésében és ezáltal a rákos megbetegedések megelőzésében, a lime-ban is megtalálhatók, így már a citromos-lime-os limonádék kortyolgatásával is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.
A lime olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint kálium, vas, réz, nátrium, magnézium és foszfor, van benne továbbá A-, E- és K-vitamin, illetve folsav is.
A lime-ban található limonin és az oldható rostok szintén segítenek karbantartani a vérnyomást és ezáltal csökkenteni az erek gyulladását, így akadályozva meg a szívbetegségeket. Emellett a kálium és a magnézium javítja a vérkeringést, és fokozza a szív egészségét.
A lime-ban lévő heparin és flavonoidok csökkentik az LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet.
A lime rosttartalma segítséget nyújt a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában, ezáltal a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
A lime C-vitamin-tartalma az egész szervezet általános állapotára és ellenálló képességére jótékonyan hat – fotó: Pixabay
Fontos a mértékletesség
A lime-fogyasztást illetően azonban fontos a mértékletesség, ugyanis a lime túladagolása káliumszint-emelkedést eredményezhet a vérben, ami szívproblémákhoz vezethet, roncsolhatja a fogzománcot, sőt még a napozás káros hatásait is felerősítheti szervezetünkben.
Arra is oda kell figyelni, hogy bizonyos gyógyszerek szedése esetén sem javasolt a lime fogyasztása, a bőrrel töményen érintkezve pedig irritációt okozhat.
Forrás: divany.hu, gyogyszernelkul.com