A vajaskenyér gyerekkorunk egyik leggyakoribb uzsonnája, de sokan mind a mai napig szívesen fogyasztjuk. Persze önmagában egy kissé unalmas egy idő után, de kiválóan meg lehet bolondítani némi fűszerrel, felvágottal, sajttal. De vajon a vaj egészséges, vagy sem? Folyton változnak a vajról kapott hírek, így nagyon nehéz eligazodni, hogy ártalmas, és inkább válasszuk a margarint, vagy jót tesz a szervezetünkkel.
Ezt teszi a vaj az egészségeddel
A vajról néha azt halljuk, hogy egészséges, néha pedig azt, hogy inkább felejtsük el. Ezek a nézőpontok pedig időről időre változnak. Vajat többféle állat tejéből lehet előállítani, hazánkban elsősorban a tehéntej a jellemző. Egy kilogramm vaj elkészítéséhez mintegy 21 liter tejre van szükség. A vaj kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül, de adhatók hozzá adalékanyagok is, mint például színezékként béta-karotin. Az adalékanyagokat azonban csak akkor adhatják a vajhoz, ha azok nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják.
A vajaskenyér gyerekkorunk gyakori uzsonnája, amelyik mind a mai napig igazán közkedvelt. Fotó: Shutterstock
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács azonban bízik a tehenekben. Írásuk alapján napjainkban reneszánszát éli a vajfogyasztás, nem csak azért mert finom és az egészséges táplálkozás része lehet, de sok szakács és cukrász is vajjal készíti az ételeket. A vajjal készült ételek, sütemények, péksütemények és cukrászati termékek ízükben, élvezeti értékükben magas szintet képviselnek.
A tejtermékeket, köztük a vajat ugyanakkor sajnos egyre gyakrabban érik különféle támadások, gyakran a margarinnal szemben. A margarin a huszadik század elején feltalált ipari termék, melyet eleinte a sertészsír pótlására dobtak piacra, míg a vaj az emberiség egyik legrégibb állati zsiradékból, hagyományos módon előállított élelmiszere. Kellemes íze, figyelemreméltó tápanyagtartalma, ízkiemelő hatása, változatos elkészíthetősége színesítheti étrendünket - tudjuk meg a közleményből.
Valamennyi zsiradék közül a tejzsír emészthetősége az egyik legjobb, ami a zsírsavösszetételének, emulziós állapotának, a trigliceridek szerkezeti felépítésének és kedvező olvadáspontjának köszönhető - tudjuk meg a nak.hu írásából. A vaj remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, a D-, a K- és nagyobb mennyiségben az A-vitaminnak. Az utóbbinak köszönhetően hozzájárul a nyálkahártyák, a bőr, a látás, az immunrendszer egészséges működéséhez, míg a D-vitamin által elősegíti a kalcium felszívódását, a megfelelő csontozat kialakítását, az izomműködést, a fogak épségének megőrzését.
A vaj sárga színét az antioxidáns hatású karotinfélék adják. Ásványi anyagok közül nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor is található benne. A vaj beltartalmi értékeit, zsírsavarányát befolyásolja a tejet adó állat fajtája, annak takarmányozása és a készítési technológia is. A vaj energiatartalma nagy zsírtartalmának köszönhető.
Az egészségmegőrzést segítő táplálkozási ajánlások azt hangsúlyozzák, hogy az elfogyasztott energia legfeljebb 30%-a származzon zsírból, ami azt jelenti, hogy egy felnőtt ember naponta 67 g zsírt fogyaszthat. 1 evőkanál teavaj 14 g súlyú, 104 kilokalóriát, 11 g zsírt és 30 mg koleszterint tartalmaz.
Egészséges embernél, csekély mennyiségben fogyasztva, a vaj koleszterintartalma nem jelent kockázatot, mert a készítményben lévő foszfolipidek (lecitin, kefalin) szabályozzák a zsír elszállítását a májból, és gátolják a koleszterin lerakódását az érfalakon.
Készíts gyorsan és egyszerűen fűszervajat
A vaj kiváló ízfelvevő, éppen ezért számtalan módon tudjuk ízesíteni. A változatoknak csak az ízlésünk szabhat határt, hiszen lehet édes vagy sós, és adhatunk hozzá akár friss, akár szárított hozzávalókat is.
Próbáljuk ki fűszerekkel, de adhatunk hozzá hagymaféléket, sőt, akár még citromlevet vagy gyömbért is. Az így elkészült igazán finom fűszervajak ráadásul még illatosak, és amennyiben gyógynövényt használtunk az ízesítésükhöz, még különösen egészségesek is.
Ráadásul a fűszervaj elkészítése körülbelül 5 perc, és hosszan eláll a hűtőben vagy a fagyasztóban. A legjobb pedig, ha mi magunk termesztjük a fűszervajakhoz a fűszereket. Sőt, ha nincs kertünk, akár a balkonon is termeszthetjük a fűszernövényeket, melyek nagy többsége egyben gyógynövény is.
Így készíts könnyedén fűszervajat, pillanatok alatt
1. A vaj legyen lágy, azonban semmiképp se folyékony. Tegyük egy keverőtálba, és keverjük habosra.
A vajból pillanatok alatt készíthetünk igazán finom fűszervajat. Ehhez akár saját magunk által termesztett fűszernövényeket is használhatunk. Fotó: Shutterstock
2. Ezután adjuk hozzá az ízesítő anyagokat. Adhatunk hozzá friss, vagy szárított fűszereket, vagy bármit, amit csak szeretnénk. Az ízesítőket keverjük a vajhoz fakanállal vagy robotgéppel. Addig keverjük, míg sima nem lesz a fűszervaj.
3. Ezután egy alufóliára tegyünk egy csíkban fűszervajat, és tekerjük fel henger formára. Tegyük hűtőbe vagy mélyhűtőbe, és amikor fel szeretnénk használni, forró vízbe mártott késsel vágjunk belőle vékony szeleteket.
A fűszervaj sültekhez is remek, azonban csak a tálalás pillanatában adjuk a frissensültekhez, mert így érvényesülnek a legjobban a hő hatására kibontakozó aromák.
A legegyszerűbb a petrezselymes fűszervaj elkészítése. 12-15 dkg vajhoz adjunk 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, egy kevés citromlevet, sót és borsot, majd hűtőszekrényben tároljuk a felhasználásáig.
A metélőhagymás fűszervajhoz apróra vágott metélőhagymát kell a vajhoz kevernünk, és egy kis sót kell még adnunk hozzá. De akár még ehető virágokat, vagy mézet is adhatunk a vajhoz. Az édes, virágos változatokkal csodás reggeliket készíthetünk, hiszen ezekkel a kalács is sokkal finomabb. Fontos, hogy akármi is kerül a vajba, azt először válogassuk át gondosan, mossuk meg, majd szárítsuk meg.
Legyen saját levélpetrezselymed
Petrezselymes fűszervajat a legjobb saját levélpetrezselyemből készíteni. Ráadásul nem csak a vajnál fogjuk hasznát venni. A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem nélkül ugyanis nem az igazi a nagyi tepsis krumplija és paradicsomsalátája, de nehéz olyan ételt felsorolni, amelyhez ne adna hozzá csodálatos ízével. Gyökérzete kezdetben vékony, később elérheti a ceruzavastagságot. Akár cserépben is termeszthetjük, ezért ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a saját termesztésű petrezselyemről.
A fodros metélőpetrezselyem egyidejűleg díszít és csodás ízével kiválóan fűszerez is. A sima levelű metélőpetrezselyemnek sötétebb, sima levelei vannak, és erősebb aromával rendelkezik. Már az ókori népek is fogyasztották a petrezselymet. A gyökérpetrezselyemmel ellentétben a gyökerek fő funkciója nem a raktározás, hanem a rögzítés.
A levélpetrezselyem a sárgarépához hasonlóan hidegtűrő. Vethető tél alá, de ha nyár végén vetjük, akkor a fagyokig egészen biztosan megerősödik. A levélpetrezselyem jól tűri az árnyékot, de félárnyékban is jól érzi magát. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, különösen, ha cserépben, vagy balkonládában neveljük.
Minden talajon jól termeszthető, közepesen tápanyagigényes növény. Kelés után nem kell egyelni, hiszen a zöldje miatt termesztjük. A leveleket a levélnyéllel együtt tépjük ki, de egy tőről csak a lomb harmadát szedjük le egyszerre, hogy a növény szépen fejlődhessen.
A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van. A petrezselymet főleg frissen érdemes felhasználni, de szárítva is remekül meg tudja őrizni aromáját.
Mindenkinek finom fűszervajakat kívánunk!