A kert nappal a kerti munkák, a fűnyírás, a veteményezés és a virágoskert gondozásának helyszíne. Reggel kiülhetünk egy finom kávéra még munka előtt, vagy ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy kis szabadidőnk, napközben egy könyvvel a kezünkben. Hétvégén már jóval zajosabb a kertünk, hiszen ilyenkor kint vannak a gyerekek, és itt van a családi rendezvények helyszíne is. De mi történik a kertünkben, amikor leszáll az este? Ilyenkor kerül elő a bogrács, a grill, vagy jut eszünkbe a szalonnasütés.
Így legyen tűzrakóhely a kertedben
A tűznek már őseink életében is mágikus szerepe volt. Nemcsak azért, mert finom ételeket lehet rajta készíteni, hanem azért is, mert a látványa, a melegsége és a hangja igazán csodás esti hangulatot varázsol a kertbe. Ráadásul igazán jó érzés a szeretteinkkel körbeülni és beszélgetni, vagy finom ételeket készíteni.
Azonban nagyon fontos, hogy ez a tűrzakóhely igazán biztonságos legyen, és eleget tegyen minden funkciójának. Az ideális tűzrakóhely kiváló szalonnasütéshez, bográcsozáshoz, de ha úgy alakítjuk ki, akár még grillsütővé is alakíthatjuk, ha éppen grillezni szeretnénk egyet. De vajon melyek a legjobb tűzrakóhelyek?
Az otthonlap.hu cikkében több lehetőséget is találunk arra, hogy akár mi magunk készítsük el a kertünk ékességét, vagyis a tökéletes családi tűzrakóhelyet. Arra azonban mindig nagyon ügyeljünk, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet, ne engedjük, hogy a gyerekek felügyelet nélkül legyenek mellette, és ügyeljünk arra is, hogy nehogy a sütés közben véletlenül meggyulladjon valami a kertben. Így legyen távol a lelógó ágú fáktól, növényektől és a gyúlékony bútoroktól is.
1. A klasszikus tűzrakóhely általában kerek, kövekkel, vagy téglákkal kirakott. Ehhez először is jelöljük a helyét ásóval, majd készítsünk hozzá egy kavicsalapot. Utána már nem is lesz vele más dolgunk, mint terméskővel vagy téglával körberakni, az ízlésünk szerint. Igazán gyorsan elkészíthetjük, ráadásul kiegészíthetjük párnákkal, hogy le is tudjunk ülni szalonnasütés közben. Remek ötlet az is, ha betontéglából alakítjuk ki a tűzrakóhelyet, és készítünk hozzá beépített, köríves padot is.
2. Süllyesztett tűzrakóhelyet is készíthetünk a kertünkben, ha van benne egy kis lejtés.
3. De akár készíthetünk olyan tűzrakóhelyet, amelynek a tetejére rá tudjuk tenni a grillrácsot, így rögtön rengeteg helyet nyertünk vele.
4. Legyünk kreatívak és használjunk fel olyan dolgokat, amelyeket már kidobnánk. Ilyen lehet például egy mosógép dobja is, amelyből egy kis fantáziával remek tűzrakóhelyet készíthetünk. De akár egyszerű, szürke térkövek is tökéletesek mind a tűzrakóhely, mind pedig az ülőhelyek megoldására. De egy régi teherautófelni is kiváló megoldást nyújthat, hiszen kör alakja miatt nagyon egyszerű lesz körberakni térkövekkel.
Fontos, hogy hova kerül a kertben a tűzrakóhely
A tűzrakóhely kerüljön szélvédett, de szellős helyre. Ne legyen túl közel a házhoz, de azért arra is gondoljunk, hogy ne kelljen sokat gyalogolni az ételekkel, italokkal, így nem árt, ha nem a legeldugottabb részébe kerül a kertünknek. Az sem árt, ha csap is van a közelében, és persze semmiképp ne legyen alatta fű.
A legjobb tűzrakóhelyeket mi magunk készíthetjük el a családunk számára. Fotó: Shutterstock
Úgy az igazi, ha padokat, székeket vagy puffokat rakunk köré, ahol mindenki kényelmesen elfér, és persze készítsünk ki pokrócokat is, hiszen este már hűvösebbe fordul az idő. Ami pedig elengedhetetlen, hogy legyenek szúnyogriasztó gyertyák is a közelében.
Így lesz csodásan tiszta a bogrács vagy a grillrács
Az esti mulatság után sajnos hamar eljön a reggel és vele a rendrakás és mosogatás ideje. Fontos, hogy ne halogassuk a takarítást, mert azzal csak megnehezítjük a dolgunkat.
A faszenes grillsütő esetében kerüljük a vizet, ugyanis ezzel nagyon könnyen tönkre tudjuk tenni a tűzteret. A legjobb, ha megvárjuk, amíg a parázs teljesen kihűl, majd egy lapáttal kiszedjük a hamut. Ezután az alaposabbak egy kis kefe, vagy seprű segítségével ki is tudják sepregetni.
A grillrács tisztításával várjuk meg, amíg az teljesen kihűl, különben még a tisztító eszközöket is el kell távolítani a rácsról, miután hozzátapadtak a meleg felülethez. Először egy száraz kefe segítségével kaparjuk le a rácsról a maradványokat, majd az eszközöket meleg vízben mosogassuk el. Ha a sütögetés előtt vékonyan olajjal kenjük be a rácsot, úgy elég sok mindentől meg tudjuk kímélni magunkat.
Ha úgy látjuk, a bogrács már soha nem lesz olyan szép, mint az első használatbavétele előtt, akkor bizony nagyot tévedtünk. Kenjük be a bogrács külsejét zsiradékkal, mert az fel fogja oldani a kormot, és így jóval egyszerűbb lesz azt utána letörölni róla.
A bográcsba engedhetünk vizet, és alágyújthatunk, ha nagyon odaégett az étel. De készíthetünk egy csodaszert is, amellyel kívül és belül is meg tudjuk tisztítani. Kell hozzá só, citrom, ecet és víz. A só a szemcséivel könnyedén eltakarítja a ráragadt szennyeződéseket, a citrom és az ecet pedig kiváló zsíroldó. Egy szivacs és a keverék segítségével a bográcsunk máris újra gyönyörű tiszta lehet.
A bogrács külsejéhez alkalmazhatjuk az ősi módszert is, miszerint a már kihűlt hamuba mártsunk nedves rongyot, majd azzal kezdjük el letakarítani a külső részét. Ezután öblítsük le, ha pedig még mindig koszosnak találjuk, alaposan mossuk el sima, mosószeres vízben.
Van, aki villára szúrt, félbevágott vöröshagymával dörzsöli át a rácsot, amely szintén jó megoldás lehet, de utána mindenképp öblítsük le, és töröljük szárazra azt. Ha mégsem azonnal takarítottuk le a grillrácsot, és kilátástalannak tűnik a helyzet, melegítsük fel egy kissé a sütőt, így fel fog lazulni a rászáradt maradék, majd a kihűlést követően könnyebben tudjuk ledörzsölni azt.
Tisztítókefe használatánál mindig vegyük figyelembe, miből készült a rács, hogy nehogy többet ártsunk, mint használjunk. A kerámia bevonatos grillhez sárgaréz súrolókefét használjunk, míg a vasrácsra bátran használhatunk fémkefét. Azonban a rossz minőségű kefe szálai könnyen ráragadhatnak a rácsra, így érdemes jobb minőségű eszközökkel dolgozni.
Az ecet remek zsíroldó, így akár ráspriccelve, akár áztatva is segítségünkre lehet a rácsok esetében. Soha ne maradjon el a mosás és öblítés, végül pedig a szárazra törlés az ecetes kezelés után.
Soha ne hagyjuk rozsdásodni az eszközeinket. A rozsda fémek felületén nedvesség hatására alakul ki, de a savak és a sók is előidézhetik. A grillrács és a bogrács a levegő páratartalmától is rozsdásodhat, főleg, ha a kertben felejtjük őket, úgyhogy semmilyen esetre se hagyjuk kint a bográcsot és a grillsütőt a kertben, ha nincs fedett helyük.
A rozsdásodást úgy tudjuk megelőzni, ha minden használat előtt és után átkenjük olajba mártott papírtörlővel vagy befújjuk olajspray-vel a grillrácsot. Az olaj taszítja a vizet, bevonatot képez a rácson, így megóvja azt az oxidációtól, és az ételek sem fognak olyan könnyen odaégni.
Nagyon kellemes bográcsozást és grillezést kívánunk!