Sokan idegenkednek a spenót fogyasztásától, azonban létezik egy fajtája, amely azoknak is ízleni fog, akik egyébként ki nem állhatják: ez pedig az új-zélandi spenót – írja a greendex.hu.

Az új-zélandi spenót vagy új-zélandi paraj (Tetragonia tetragonoides) Új-Zélandon, Új-Kaledóniában, Ausztráliában, Tasmániában, Vietnámban, Dél-Kínában, a Koreai-félszigeten és Japánban őshonos, de már a világ bármely részén megtalálható. Magyarországon a 2000-es évek óta termesztik.

Az új-zélandi spenót jellemzői

A közönséges spenóthoz képest az új-zélandi spenót íze sokkal édesebb és lágyabb, nem érezni rajta kesernyés ízt. Nagy előnye az is, hogy folyamatosan lehet szüretelni: a levelek letépése után a növény mindig újabbakat hajt, egészen az első fagyok beálltáig.

Kezdő kertészek számára is ajánlott, ugyanis nem igényes a talajra, és félárnyékban is jól érzi magát. Jól bírja a kánikulát és a hosszabb, szárazabb időszakokat is, de ha öntözzük, kétszer annyi levelet hoz.

Az áprilisi magvetés után érdemes türelemmel lenni, ugyanis a kemény magok csírázása lassan indul be. A növény később hosszú szárat növeszt, amely elnyomja a körülötte lévő gazokat, így gyomlálni sem szükséges. Kártevője nincs, betegségekre sem érzékeny, így növényvédelmi munka nem nagyon van vele.

új-zélandi spenót

Az új-zélandi spenót jól bírja a kánikulát és a hosszabb, szárazabb időszakokat is, de ha öntözzük, kétszer annyi levelet hoz – fotó: Shutterstock

Ha ősz végén nem szedjük ki az elszáradt növényt a helyéről, akkor elszórja a magjait, melyek tavasszal kihajtanak, és új vetés nélkül ismét lesz friss új-zélandi spenótunk.

Az új-zélandi spenót fogyasztásának egészségügyi előnyei

Az új-zélandi spenótnak magas a K-, a C-, a B6-vitamin-tartalma, és nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz. Kalóriatartalma alacsony (14 kcal/100g), így a diétákba is remekül beilleszthető.

Felhasználási módjai

A közönséges spenóthoz hasonlóan használhatjuk fel, azaz készülhet belőle főzelék, krémleves, lepény, omlett, de tésztákhoz is jól illik, valamint nyersen, salátákba vagy turmixok összetevőjeként is kitűnő választás.