Ötven éve van jelen sokoldalú gépeivel Európában a japán Kubota márka, mely kétnapos rendezvénnyel ünnepelte a kerek évfordulót a héten Port Aventura-ban. Az eseményen nagyságrendileg ezer meghívott üzleti partner és sajtómunkatárs vett részt, az Agroinformot Mátyás-Horváth Janka social media manager képviselte. A rendezvényen természetesen a magyarországi importőr, a Két-KATA Kft. csapata is ott volt.

Kubota50

Mátyás-Horváth Janka a Két-KATA Kft. csapatával a jubileumi rendezvények – forrás: Agroinform

A Kubota – a már tőle megszokott módon – számos jövőbemutató újdonságot hozott a rendezvényre. A globális trendhez igazodóan több, lakossági felhasználásra szánt, illetve félprofesszionális elekromos fűnyírót állított ki, illetve a nagyobb gépek fejlesztése is ebbe az irányba mutat. Előbbiek 4-8 órányi munkavégzésre képesek egy töltéssel, utóbbi hálózatról végezhető.

Láthattunk RTV-t, azaz kis eszközhordozót, melyet növényérzékelő szenzorral és helyzetmeghatározóval láttak el, s kiválóan alkalmas hozamtérképezésre, illetve a beteg növények felismerésére, kiszűrésére.

Kubota50

RTV növényérzékelő szenzorral – fotó: Mátyás-Horváth Janka

Új modell, 2025-ben kerül gyártásba a Kubota M7-es traktorcsalád 4-es szériája, az M7004, mely kulcsfontosságú frissítéseket tartalmaz a kezelői élmény, a funkcionalitás és a teljesítmény javítása érdekében. Sajátossága a Tractor Implement Management (TIM), melynek lényege, hogy a csatlakoztatott munkagép (egyelőre csak műtrágyaszóró és bálázó, de várhatók újabb fejlesztések) vezérli a traktor működését.

Kubota50

Kubota M7-174 KVT jubileumi kiadás – fotó: Mátyás-Horváth Janka

Apropó, munkagép, ezek sorában bemutatott a Kubota egy kamerarendszerrel felszerelt sorközművelő kultivátort, amely hibátlan munkát végez nagyobb munkasebességnél is. A rendszer előnye, hogy a precíz munkavégzésnek köszönhetően gyakorlatilag alig marad megműveletlen terület a növények mellett, így a szinte tökéletes mechanikus gyomirtás révén a növényvédőszer-felhasználás minimalizálható.

Kubota50

A jövő elektromos – fotó: Mátyás-Horváth Janka

A Kubota új axiálventilátoros vontatott ültetvénypermetezője az XTA 3320-as, melynek munkáját a traktor kabinján elhelyezett növényérzékelő szenzorok segítik. Ezek révén a rendszer autonóm módon, a gépkezelő nélkül képes beavatkozni a műveletbe, ha szükséges.

A seregszemlén a magyar gazdák által rendkívül kedvelt Kubota M5 Narrow sorozat 112-es modelljének egy példánya is látható volt, melyet már autonóm működést lehetővé rendszerrel láttak el, csatlakoztatott munkagépe pedig egy UV-fénnyel kezelő eszköz, mely alkalmas a gombás fertőzések visszaszorítására. Ezzel a megoldással jelentős mértékben csökkenthető a környezetterhelés. Mindez szintén kapcsolódik a globális célokhoz, melyeket a Kubota is magáénak vall: fenntarthatóság, költséghatékonyság, talaj- és környezetvédelem.

Kubota50

A kompakt traktorok kínálatát és felszereltségét is bővítik, ez például már egy autonóm, 45 lóerős kistraktor, ami ebben a teljesítménykategóriában óriási újdonság – fotó: Mátyás-Horváth Janka

Elhangzott: a kompakt traktorok kínálatát és felszereltségét is bővíteni kívánják a következő időszakban. Az EK1-261 modell immár hidrosztatikus váltós verzióban is elérhető lesz hazánkban a jövő évtől – ennél nem kell váltani, kuplungolni, egyetlen pedállal váltható a haladási irány és növelhető, vagy csökkenthető a haladási sebesség.

A Kubota 50 címet viselő szakmai rendezvény leglátványosabb eleme volt az autonóm eszközök bemutatója: a KFAST (Kubota Fede Autonomous Spraying Technology) autonóm permetezőgép önállóan végzi a növényegészségügyi kezeléseket, de lehetőséget kínál a távirányításra is.

A folyamatban lévő kezelések nyomon követhetők és megjeleníthetők a Fede digitális agronómiai menedzsment eszközén, a Specialty Crops Platformon (SCP). Ezenkívül a KFAST riasztásokat küld a hatótávolságon kívüli incidens vagy paraméter esetén, vagy ha kiürül a létartály, esetleg elfogy a gázolaj. Ekkor a gép önállóan visszatér a bázisra az újratöltéshez. A kezelés befejezése után az összes adatot regisztrálják, ami valódi nyomon követhetőséget és az elektronikus gazdálkodási napló vezetéséhez szükséges információkat biztosítja.

A KFAST jelentősen növeli az ültetvényen végzett munka termelékenységét és hatékonyságát, mivel egyetlen kezelő egyszerre négy robotot kezelhet és lehetővé teszi az éjszakai feladatok elvégzését is. Azzal a céllal készült, hogy megoldást jelentsen a munkaerőhiányra, valamint a generációs megújulásra az agrárszektorban. Ezenkívül javítja a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet azáltal, hogy kiküszöböli a balesetek kockázatát és drasztikusan csökkenti a peszticideknek való foglalkozási kitettséget.

A másik gép egy "felokosított", autonóm, önvezető rendszerrel utólagosan felszerelt M7-174-es nagytraktor volt, mely az előzetesen megadott paraméterek alapján rótta a köröket, növelte, vagy csökkentette a sebességet, kanyarodott, emelte, vagy süllyesztette a munkagépet. A rendszer még fejlesztés alatt áll, de már nem kell hozzá sok idő, hogy ez és a többi újdonság is kereskedelmi forgalomba kerüljön.