Alaszkában a globális felmelegedés a világátlagnál két-háromszor gyorsabb, és több nagyon meglepő dolgot produkál.
A növénytermesztésre alkalmas szezon ma már három héttel hosszabb, mint 1970-ben. Ennek nyomán a zord és korábban csak vadászok által látogatott területen a helyi lakosság egy része már több év óta sikerrel próbálkozik különböző gyümölcsök (pl. őszibarack, cseresznye, szilva) kiskertekben történő termesztésével.
Az utóbbi időben pedig a védett völgyekben egyre többen létesítenek kisebb-nagyobb mogyoró- és dióültetvényeket.
Mogyoróval is próbálkoznak – fotó: pixabay.com
Ezen túlmenően Anchorage-ban, spárgával Fairbanksben – több növénnyel kísérleteznek, de nagyobb mennyiségben inkább sárgarépát és káposztát termesztenek.
Az Alaszkai Egyetem olyan mogyoró- és diófajtákat hozott létre, amelyek a zord időjárási körülményeket jól tűrik, és más növények termesztésére irányuló kezdeményezéseket is támogat.
Ennek keretében az Egyetem megbízásából Josh Smith, a Bear Mountain Forest Nursery-t kezeli, és szelektálja a legalkalmasabb fajtákat.
Egyelőre azonban Alaszka a mogyoróban és dióban nem versenyezhet Oregon állammal, ahol ezt a két gyümölcsöt a legnagyobb mennyiségben termesztik.
Forrás: adn.com
Indexkép: pixabay.com