Az Egyesült Királyságban kereskedők egy csoportja szeretné elérni, hogy legyen átlátható, melyik áruház vagy élelmiszergyártó mennyi ételt dob ki: kötelezővé tennék a kidobott élelmiszerek mennyiségének folyamatos jelentését. Az ételpazarlás visszaszorítását célzó indítvány mögé számos ismert áruházlánc is beállt.

A kezdeményezők úgy vélik, hogy amennyiben átlátható lesz az egyes élelmiszergyártók és áruházláncok pazarlásának mértéke, akkor sokkal nagyobb nyomás nehezedik majd a pazarlókra, hogy visszaszorítsák az élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Az élelmiszer-pazarlás mértéke

Csak az Egyesült Királyságban évente 10,7 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Ezzel a kezdeményezéssel és azzal, hogy azt az élelmezési szektor több mint harminc cége támogatja, a kezdeményezők azt remélik, hamarosan bevezetésre kerül az élelmiszer-hulladék kötelező jelentése. Ezt azért tartják kiemelkedő jelentőségűnek, mert a kidobott élelmiszerek a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 8-10 százalékát teszik ki.

A terv szerint a gazdákra nem vonatkozna a beszámolási kötelezettség, rajtuk kívül viszont az élelmezési láncolat minden tagjára (bizonyos méret felett) igen.

Az élelmiszer-pazarlásnak nemcsak környezeti, hanem gazdasági vetülete is van, hiszen 2021-ben az elpazarolt élelmiszerek összértéke 21,8 milliárd font volt. Ebből a háztartásokban keletkezett élelmiszer-hulladék 17 milliárd fontot tesz ki. Ez egy négyfős család esetében éves szinten ezer font elpazarolt élelmiszert jelent.

"Az a mértékű ételpazarlás, amit művelünk, szégyenfoltja országunknak. Különböző cégekkel dolgozunk együtt, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot, és biztosítsuk, hogy az étel azoknak az asztalára kerüljön, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Ebbe beletartozik, hogy támogatjuk az élelmiszer-felesleg újraelosztását többek között segélyszervezetek számára, és olyan projekteket valósítunk meg, amelyek segítenek a lakosságnak az ételpazarlás csökkentésében" – mondta a környezetvédelmi minisztérium a kezdeményezés kapcsán.

Az ország fenntarthatósági tervei között szerepel, hogy 2030-ra a felére csökkentik a kidobott élelmiszer mennyiségét.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Shutterstock