Bár egyes élelmiszerek esetében nem vállalunk nagy kockázatot, ha lejárat után fogyasztjuk el őket, azonban vannak olyan termékek, amelyek jobb, ha a szemétben landolnak, miután túllépték a szavatossági időt. Ezek ugyanis nemcsak megromlanak, hanem komoly betegségeket is okozhatnak – gyomorrontás, hányás vagy hasmenés lehet a következménye annak, ha valaki nem figyel oda erre.

Vannak ételek, amelyek nem tűrik a kompromisszumot

Sokan úgy gondolják, hogy csak a húsokat és tejtermékeket kell szigorúan ellenőrizni, pedig más ételek is veszélyesek lehetnek, ha túl sokáig tároljuk őket. Ilyenek például az üveges szószok, a különféle friss gyümölcslevek és egyes sajtok.

A ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt már egy-két hét után is romlásnak indulhatnak. Ezzel szemben a kemény sajtok, például a cheddar vagy gouda, hosszabb ideig bírják, mivel a baktériumok és a penész nehezebben hatolnak át rajtuk.

• A hűtőben tárolt szószokat is érdemes figyelni. Ha megváltozott a színük vagy illatuk, az a romlás egyértelmű jele – főleg ha a késünkkel esetleg baktériumokat is juttattunk az üvegbe.

• A majonéz felbontás után legfeljebb 2 hónapig tárolható.

• A BBQ szósz maximum 4 hónapig, a ketchup pedig körülbelül 6 hónapig áll el a hűtőben.

• A gyümölcs- és zöldséglevek felbontás után legfeljebb 5 napig tarthatók el, ezután már komoly fertőzésveszélyt jelenthetnek.

• A halakat vásárlás után maximum 1-2 napig szabad tárolni, vagy le kell fagyasztani, különben elszaporodnak benne a baktériumok.

• A friss bogyós gyümölcsök – mint az eper, málna vagy áfonya – eltarthatósága változó. Az eper és a málna gyorsabban romlik, míg az áfonya akár két hétig is kibírja, ha megfelelően tároljuk. Ha nem fogynak el időben, fagyasszuk le – így elkerülhetjük a pazarlást és a bajt is.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock