Manapság mindenhol azt halljuk, milyen ételeket kellene előnyben részesítenünk az egészségünk érdekében. Tudjuk, hogy több rostot és zöldséget kellene fogyasztani, kerülni a feldolgozott élelmiszereket, csökkenteni a cukorbevitelt. De azt vajon hányan veszik figyelembe, hogy nemcsak az étel minősége, hanem az elfogyasztásának sorrendje is kulcsszerepet játszhat a szervezetünk működésében? Ha eddig nem figyeltél erre, itt az ideje kipróbálni!

Elég néhány apró trükköt bevetned, hogy az emésztésed és az energiaszinted is a lehető legjobb legyen.

Miért fontos az étkezés sorrendje?

A kutatások szerint azzal is befolyásolhatod a szervezeted reakcióit, hogy milyen sorrendben fogyasztod az egyes tápanyagokat. Az étkezés elejére érdemes a rostokat tenni, míg a finomított szénhidrátokat inkább a végére hagyni. De miért?

1. Gyulladáscsökkentés és az immunrendszer támogatása

A magas glikémiás indexű, finomított szénhidrátok hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami aktiválja az immunsejteket. Ha ez gyakran előfordul, a szervezetben állandósulhat egy enyhe gyulladásos állapot, ami hosszú távon növeli az autoimmun betegségek és más egészségügyi problémák kockázatát.

Ha azonban az étkezés kezdetekor rostban és fehérjében gazdag ételeket fogyasztasz – például zöldségeket vagy hüvelyeseket –, az lelassítja a cukrok felszívódását, ezáltal csökkenti a vércukorszint ingadozását és a gyulladás kialakulásának esélyét.

2. Hosszabb jóllakottság és testsúlykontroll

A fehérjék és rostok először történő fogyasztása serkenti a GLP-1 nevű hormont, amely lassítja a gyomor kiürülését. Ez azt jelenti, hogy később érzed újra éhesnek magad, így csökkented az étkezések közötti nassolás esélyét, és könnyebben megőrizheted az ideális testsúlyodat.

3. Stabilabb vércukorszint és kisebb cukorbetegség-kockázat

Ha először rostokat és fehérjét eszel, azzal lelassítod a finomított szénhidrátok felszívódását, így elkerülheted a vércukorszint hirtelen megugrását. Egy tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegek esetében már önmagában az is segített a vércukorszint szabályozásában, ha a zöldségeket a szénhidrátok előtt ették.

ételek

Elég néhány apró trükköt bevetned, hogy az emésztésed és az energiaszinted is a lehető legjobb legyen – fotó: Shutterstock

Így építsd fel az étkezéseidet!

• Elsőként fogyassz magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú, vízben gazdag ételeket, például salátát, zöldségeket vagy egy könnyű zöldséglevest.
• Ezután jöhetnek a fehérjék, például csirkemell, hal, tojás vagy hüvelyesek.
• A magas zsírtartalmú ételeket hagyd a rost és fehérje utánra.
• A finomított szénhidrátokat hagyd a végére, így csökkentheted a vércukorszint kiugrását és tovább érzed magad jóllakottnak.

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban?

• Reggeli: Először egy kis zabkása dióval és bogyós gyümölcsökkel, majd egy főtt tojás.
• Ebéd: Először egy zöldségleves, majd grillezett csirkemell párolt zöldségekkel és barna rizzsel.
• Vacsora: Gazdag lencsesaláta avokádóval és teljes kiőrlésű pirítóssal.

Ha odafigyelsz az étkezési sorrendre, nemcsak az emésztésed lesz jobb, hanem energikusabbnak is érzed magad, és hosszú távon az egészségedet is megőrizheted. Kísérletezz, és figyeld meg, milyen hatással van rád!

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock