A szántóföldi növénytermesztési kultúra nagy részét tavaszi vetésű növényeink teszik ki, alapját adva a vetésforgónak, hiszen az ország élelmiszer-, takarmány- és ipari nyersanyag ellátásának alappillérei közé tartoznak, agrárgazdasági szerepük vitathatatlan. Vetésterületük a KSH adatai szerint a 2024-es évben növekedett – napraforgót 691, kukoricát 906 és szóját 112 ezer hektáron vetettek.

A nyári szárazság nagyban megnehezíti a termelők életét és befolyásolja döntéshozatalukat a vetésszerkezetet illetően. Ugyan az időjárási tényezőket nem tudjuk befolyásolni, de más eszközök rendelkezésre állnak, mellyel a növények szervezetét felkészíthetjük az őket érő stresszorokkal szemben.

Már az első pillanatban, a vetést megelőzően el kell kezdeni tudatosan támogatni növényeinket, erre a legjobb megoldás a megfelelő agrotechnikai műveletek alkalmazása mellett, az optimális mennyiségben és minőségben kijuttatott tápanyag. Az elmúlt években Magyarországon alkalmazott műtrágyázási gyakorlatok azt mutatták, hogy a termelők a költségek optimalizálása érdekében sok esetben mellőzték a komplex műtrágyák kijuttatását. Ezek elhagyása hosszútávon a termelés, a termésmennyiség- és minőség romlását fogja előidézni, hiszen a komplex műtrágyák használata elengedhetetlen az elvárt terméscél és beltartalom eléréséhez.

Általánosságban elmondható, hogy

a műtrágyák elhagyása kukoricánál 20-50%-os, napraforgónál 15-40%-os, szójánál pedig 10-30%-os hozamcsökkenést eredményezhet rövid távon,

ha nem alkalmaznak megfelelő, a növény igényeit kielégítő tápanyag-utánpótlási módszereket (Forrás: https://vegetablegrowersnews.com/). A teljes területre, vagy vetéssel egy menetben a sor mellé kijuttatott tápelemek kulcsfontosságú szerepet játszanak a termésmennyiség kialakításában. Ha a kezdeti fejlődési stádiumban nem jutnak elegendő tápanyaghoz a növényeink, akkor a csírázás és kelés elhúzódóvá, vontatottá válik. A talajvizsgálati eredményekre alapozott tápanyag-utánpótlás elmulasztása a felvehető tápanyagkészlet – elsősorban a foszfor- és káliumszint – csökkenéséhez, a talajélet és a talajszerkezet romlásához vezet.

Növényeink támogatására egyedülálló lehetőségek állnak rendelkezésre a műtrágyapiacon. A legnagyobb segítséget talaj- és növényspecifikus alap- és startertrágyákkal tudjuk biztosítani növényeink számára. A TIMAC AGRO kínálatában minden talajtípusra, – legyen szó savanyú vagy lúgos talajról, – egyaránt megtalálható a növények tápanyagigényeinek megfelelő műtrágyakészítmény, mellyel a tápelempótlás mellett, a talajok természetes tápanyagfeltáró folyamatai is biztosítottak a bennük található speciális hatóanyagok és biostimulátorok révén.

A biostimulátorok több módon is hozzájárulhatnak a talajban lévő tápanyagok könnyebb felvételéhez, növelik a mikrobiális aktivitást, ezzel gyorsítják a szerves anyagok lebomlását, segítik a foszfor mobilizációt, hiszen gyakran a növények számára nehezen felvehető formában van jelen a talajban. A gyökérzet növekedését is serkentik, ezáltal nagyobb reaktív felülettel képesek érintkezni a talajoldattal, így egy időben több tápanyagot és vizet képesek felvenni. Jótékony hatásaik közé tartozik, hogy nem csak a tápanyagok felvételét képesek fokozni, hanem a felvett tápanyagok növényen belüli transzportját és hasznosítását is elősegítik.

Kiemelkedő szerepük van a növényi stressz csökkentésében is, főleg szárazság és hőstressz idején, elősegítik a hozam stabilizálását. A biostimulátorok iránti érdeklődés folyamatosan növekszik a termelők körében, mivel

ezek a készítmények hozzájárulnak a termés mennyiségének és minőségének javításához, vagy a termés optimalizálásához anélkül, hogy növelnék a környezeti terhelést.

A biostimulátorok használata különösen fontos lehet a klímaváltozás által előidézett kihívások kezelésében, mivel javíthatják a növények alkalmazkodó képességét és a talajban lévő tápanyagok hatékonyabb felhasználását.

DUOFERTIL TOP 34 NPK műtrágya napraforgóba kijuttatva.

DUOFERTIL TOP 34 NPK vetéssel egy menetben kijuttatva 120 kg/ha dózissal, terméseredmény: 3,8 t/ha, Tolna vármegye (2024) – fotó: TIMAC AGRO

Tavaszi vetésű növényeink támogatása kiemelten fontos, hiszen a nyári időszakban fokozottan ki vannak téve az őket érő hőstressznek, aszálynak, UV-B sugárzásnak.

A Timac-Agro EUROFERTIL TOP és DUOFERTIL TOP termékcsaládjaiban egyaránt megtalálhatja a megfelelő biostimulátorral és tápelem-összetétellel rendelkező terméket, akár kukorica, napraforgó vagy más tavaszi kultúra tápanyag igényének biztosításához. Makroelem tartalmuk mellett jelentős mértékű növényspecifikus mikroelem-tartalommal is rendelkeznek.

A mikroelemek az élettani szerepükön felül, kedvezőbb fajlagos vízfelhasználást és jobb növény-egészségügyi állapotot eredményeznek, erősítik a növények immunrendszerét. Kémiai összetételüket tekintve pedig olyan formában tartalmazzák a tápelemeket, melyek könnyen felvehetők és hasznosíthatók. A termékek kiválóan alkalmazhatók precíziós foltkezelésre, ezáltal költséghatékony megoldást biztosítanak.

A hatékonyság fokozásának és a tudatosság megalapozásának egyik feltétele, a talajvizsgálatra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv készítése. Erre biztosít A Timac-Agro megoldást YIELD SERVICE szolgáltatásával, mely során olyan dokumentumot kap kézhez, ami az Ön és növényei igényeinek maximálisan megfelel, szakmai döntéseken alapul és a költséghatékonyság jegyében készül, szaktanácsadóink által.

EUROFERTIL TOP 49 NPS biostimulátor kukoricába kijuttatva.

EUROFERTIL TOP 49 NPS vetéssel egy menetben kijuttatva 200 kg/ha dózissal, terméseredmény: 9 t/ha, Hajdú-Bihar vármegye (2024) – fotó: TIMAC AGRO

Vállalatunk elhivatott a mezőgazdaság iránt, mely hátterét az Európában egyedülállónak számító franciaországi kutatóközpontunk biztosítja, ahol a megfelelő kutatási és fejlesztési feltételek adottak a modern kor mezőgazdaságát érintő kihívások megoldására. Az éghajlatváltozás, a csökkenő vízkészlet, talajaink tápanyag-szolgáltató képességének leromlása új technológiai megoldásokat igényel.

A Roullier Group kutatói a természetben megtalálható technológiákat használják fel, hogy hozzáadott értékkel rendelkező, innovatív, biostimulátor tartalmú szilárd és oldat termékeket alkossanak, melyet hozzáértő szaktanácsadóink juttatnak el partnereink számára. Szaktanácsadóink fontos alappillérei a rendszernek, hogy a kutatók munkája és a termelők igényei találkozhassanak és innovatív megoldások születhessenek.

Célunk, hogy partnereink a területi adottságaikhoz, termesztési szokásaikhoz, elvárásaikhoz legjobban illeszkedő, komplex tápanyag-utánpótlási javaslatot kapjanak.

Keresse a TIMAC-AGRO szaktanácsadóját, akik az Ön számára legmegfelelőbb megoldást tudják nyújtani bármely tápanyag-utánpótlási kérdésben, valamint látogasson el folyamatosan frissülő Facebook oldalunkra!