Az árvíz levonulása után a szúnyogártalom megelőzése érdekében a szakemberek a héten a Duna és a Lajta mentén, illetve a Rába dunai torkolatánál biológiai módszerrel gyérítik a szúnyoglárvákat – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A közlemény szerint a Dunán és a Lajtán levonult árhullám után a folyók árterein olyan víztestek maradtak vissza, amelyekben tömegesen fejlődhetnek ki a csípőszúnyogok lárvái.

A meteorológiai előrejelzések szerint a nappali hőmérsékletek még segítik a lárvák kifejlődését, ezért október első felében jelentősebb szúnyogártalom alakulhat ki a Duna és Lajta menti településeken – írták.

Az ártéren autókról, a járművel nem megközelíthető helyeken kézi permetezőkkel, a növényzettel sűrűn borított területeken pedig repülőről juttatják ki a természetes fehérjetartalmú szert, amely az alkalmazott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, köztük az árvaszúnyogokra is ártalmatlan. Összesen 2850 hektárnyi vízfelületen, főként a lakott teleülések közelében juttatják ki a lárvák elleni szelektív készítményt – olvasható a közleményben.

Indexkép: Shutterstock